2024, március 1.
12.6 C
Budapest
1.2 C
Moszkva

Porosenko megpróbálta elhagyni Ukrajnát (képek)

Petro Porosenko volt ukrán elnök pénteken megpróbálta átlépni a lengyel határt – jelentette az ukrán média az állami vámszolgálat forrásaira hivatkozva. Volodimir Zelenszkij elődje ellen jelenleg hazaárulás vádjával folyik eljárás Kijevben – írja a RIA Novosztyi.

Porosenko péntek este a Range Rover terepjárójával jelent meg a Lembergtől nyugatra fekvő Rava-Ruszka átkelőnél – közölte az Ukrán Nemzeti Híradó (UNN) és az Ukrajinszka Pravda az ukrán állami vámszolgálat forrásaira hivatkozva. Az ott állomásozó határőrök állítólag nem akartak felelősséget vállalni annak eldöntésében, hogy hagyják-e elhagyni az országot. A határszolgálat részéről azonban nem érkezett hivatalos megerősítés.

A Telegramra feltöltött fotókon egy Porosenkóra hasonlító személy látható, amint a határőrökkel beszélget.

“Ez egy undorítónak tűnő politikai rend” – írta Irina Gerascsenko ukrán politikus a Telegramon, megjegyezve, hogy Porosenkót annak ellenére nem engedték ki az országból, hogy a parlamenttől érvényes utazási levéllel rendelkezett a litvániai NATO parlamenti közgyűlésen való részvételhez.

Porosenko technikailag még mindig az ukrán parlament tagja. A jelenlegi kormány 2021 decemberében hazaárulással vádolta meg abban az állítólagos ügyben, amelynek keretében 2014-15-ben szenet vásárolt a Donbassz köztársaságaitól. A vádak bejelentésekor Törökországba utazott, de januárban visszatért Kijevbe. Egy bíróság ekkor elutasította a kormány kérését, hogy börtönbe, vagy házi őrizetbe helyezzék.

A “csokoládékirályként” ismert Porosenko – a Roshen édességóriás tulajdonosaként – az 1990-es években jelentős üzleti birodalmat halmozott fel Ukrajnában. Magyarországon minden üzletben árulják a nevével (poROSHENko) ellátott termékeket, közülük is a legismertebb a Tibi csokoládé. (Lovas István: Miért faljuk az ukrán elnök csokoládéját?című cikket ajánljuk hozzá!) Ezen kívül szerzett még hajógyárakat és egy tévécsatornát. A tévécsatorna, mint később a Washington Postnak elmondta, kulcsszerepet játszott a 2014 februárjában kezdődött EuroMajdan-felkelésben, amely megbuktatta a megválasztott elnököt, Viktor Janukovicsot. Porosenkónak köszönhető a magyarellenes nyelv- és oktatási törvény elfogadása is.

Porosenko, aki korábban rövid ideig kereskedelmi és külügyminiszter volt a nyugat-ukrajnai politikusok által vezetett kormányok alatt, a 2014. májusi elnökválasztáson került hatalomra. Elnökként 2014 nyarán és 2015 elején is ő vezette a Donbassz felkelői erőszakos leverésére irányuló “terrorellenes műveletet”. Mindkét kísérlet katasztrófával végződött az ukrán hadsereg számára, és Kijev beleegyezett a Minszkben közvetített tűzszünetbe. A botrányokkal körülvett Porosenko a 2019-es újraválasztási kampánya csúfos vereséggel zárult a békeprogrammal kampányoló Zelenszkijjel szemben.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Le Monde: Franciaország azt tervezi, hogy katonákat telepít Ukrajnába

A francia kormány azt tervezi, hogy közvetlenül Ukrajnába küld egy kisebb katonai erőt, amely a kijevi fegyveres erők kiképzőjeként és Moszkva "elrettentéseként" szolgálna -...

Lavrov: ha Austin a NATO-orosz konfliktus veszélyéről beszél, az azt jelenti, hogy az USA-nak van terve erre

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azzal, hogy kijelentette, hogy a NATO és Oroszország egymás ellen harcolhat, ha Ukrajna vereséget szenved, bebizonyította, hogy az USA-nak...

Erdogan: nem kapott elég támogatást a török békekezdeményezés az orosz-ukrán konfliktus lezárására

Az orosz-ukrán konfliktus békés megoldására irányuló török kezdeményezések a támogatás hiánya miatt nem jártak sikerrel - mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök az antalyai...
spot_img

Videó