2023, január 31.
3.2 C
Budapest
-1.6 C
Moszkva

Porosenko megpróbálta elhagyni Ukrajnát (képek)

Petro Porosenko volt ukrán elnök pénteken megpróbálta átlépni a lengyel határt – jelentette az ukrán média az állami vámszolgálat forrásaira hivatkozva. Volodimir Zelenszkij elődje ellen jelenleg hazaárulás vádjával folyik eljárás Kijevben – írja a RIA Novosztyi.

Porosenko péntek este a Range Rover terepjárójával jelent meg a Lembergtől nyugatra fekvő Rava-Ruszka átkelőnél – közölte az Ukrán Nemzeti Híradó (UNN) és az Ukrajinszka Pravda az ukrán állami vámszolgálat forrásaira hivatkozva. Az ott állomásozó határőrök állítólag nem akartak felelősséget vállalni annak eldöntésében, hogy hagyják-e elhagyni az országot. A határszolgálat részéről azonban nem érkezett hivatalos megerősítés.

A Telegramra feltöltött fotókon egy Porosenkóra hasonlító személy látható, amint a határőrökkel beszélget.

“Ez egy undorítónak tűnő politikai rend” – írta Irina Gerascsenko ukrán politikus a Telegramon, megjegyezve, hogy Porosenkót annak ellenére nem engedték ki az országból, hogy a parlamenttől érvényes utazási levéllel rendelkezett a litvániai NATO parlamenti közgyűlésen való részvételhez.

Porosenko technikailag még mindig az ukrán parlament tagja. A jelenlegi kormány 2021 decemberében hazaárulással vádolta meg abban az állítólagos ügyben, amelynek keretében 2014-15-ben szenet vásárolt a Donbassz köztársaságaitól. A vádak bejelentésekor Törökországba utazott, de januárban visszatért Kijevbe. Egy bíróság ekkor elutasította a kormány kérését, hogy börtönbe, vagy házi őrizetbe helyezzék.

A “csokoládékirályként” ismert Porosenko – a Roshen édességóriás tulajdonosaként – az 1990-es években jelentős üzleti birodalmat halmozott fel Ukrajnában. Magyarországon minden üzletben árulják a nevével (poROSHENko) ellátott termékeket, közülük is a legismertebb a Tibi csokoládé. (Lovas István: Miért faljuk az ukrán elnök csokoládéját?című cikket ajánljuk hozzá!) Ezen kívül szerzett még hajógyárakat és egy tévécsatornát. A tévécsatorna, mint később a Washington Postnak elmondta, kulcsszerepet játszott a 2014 februárjában kezdődött EuroMajdan-felkelésben, amely megbuktatta a megválasztott elnököt, Viktor Janukovicsot. Porosenkónak köszönhető a magyarellenes nyelv- és oktatási törvény elfogadása is.

Porosenko, aki korábban rövid ideig kereskedelmi és külügyminiszter volt a nyugat-ukrajnai politikusok által vezetett kormányok alatt, a 2014. májusi elnökválasztáson került hatalomra. Elnökként 2014 nyarán és 2015 elején is ő vezette a Donbassz felkelői erőszakos leverésére irányuló “terrorellenes műveletet”. Mindkét kísérlet katasztrófával végződött az ukrán hadsereg számára, és Kijev beleegyezett a Minszkben közvetített tűzszünetbe. A botrányokkal körülvett Porosenko a 2019-es újraválasztási kampánya csúfos vereséggel zárult a békeprogrammal kampányoló Zelenszkijjel szemben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Magyarország és Ausztria nem küld fegyvereket Ukrajnába

Magyarország és Ausztria nem fog fegyvert küldeni Ukrajnába, és szeretné megakadályozni a folyamatban lévő konfliktus eszkalálódását - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf osztrák kollégájával, Klaudia...

Külföldi zsoldosok támaszpontjára mértek tüzérségi csapást az orosz erők

Orosz tüzérség csapást mért egy ukrán katonai támaszpontra Ocsakov városában, és külföldi zsoldosokkal végeztek - közölte a RIA Novosztyival egy, az ukrán fegyveres erők...

Peking: az Egyesült Államok az ukrán válság kezdeményezője és legnagyobb támogatója

Az USA az ukrajnai válság "kezdeményezője és legnagyobb támogatója" - jelentette ki Peking, kommentálva Washington azon állításait, miszerint állami kínai vállalatok nem halált okozó...