2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva

Befagyasztotta a bíróság Porosenko volt ukrán elnök vagyonát

Befagyasztotta a kijevi Pecserszk kerületi bíróság a hazaárulással meggyanúsított korábbi ukrán elnök, Petro Porosenko vagyonát – erősítette meg pénteken az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR).

A hivatalos közlés szerint a vagyon-befagyasztásról szóló bírósági döntés nem terjed ki a Porosenko érdekeltségébe tartozó két televízióra, az Ötös csatornára és a Prjamij hírtévére.

A DBR kiemelte, hogy a rendelkezés kizárólag azon tulajdonokra és társasági jogokra vonatkozik, amelyeket az állami nyilvántartások szerint közvetlenül Porosenko birtokol. A két említett televíziót egy médiaholding tulajdonolja, így a döntés azokra nem terjed ki, így a sajtószabadság sem sérült – szögezte le a nyomozóiroda.

Porosenkót – aki 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke, most az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetője – december 20-án gyanúsította meg az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel. Pár nappal később a főügyészség közölte: beadványukban 1 milliárd hrivnya, azaz több mint 11,5 milliárd forint óvadék kiszabását kérik a bíróságtól cserében azért, hogy az exelnök szabadlábon védekezhessen.

A hatóságok azért gyanúsították meg Porosenkót hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel, mert szerintük Viktor Medvedcsuk ukrán oligarchával közösen, illegálisan kereskedett a donyecki felkelőkkel az általuk ellenőrzött területen kitermelt szénnel, tehát ily módon (az ukránok szerint) “terroristákkal” működött együtt. Kijev hivatalosan terrorszervezeteknek minősíti a Donyec-medencei területeken önhatalmúlag kikiáltott köztársaságokat, az abban posztot betöltőket pedig terroristáknak.

Hazaárulásért Ukrajnában akár 15 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.

Porosenko jelenleg külföldön tartózkodik, de meggyanúsítása után azt ígérte, hogy január első felében visszatér Ukrajnába.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”16505″]

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó