2022, május 22.
16 C
Budapest
5.7 C
Moszkva
Hiredetés

Az oligarcha ellenes Zelenszkijt is oligarchának tekintik az ukránok – felmérés

Zelenszkij elnök úgynevezett oligarchaellenes politikája nem győzte meg az ukránokat arról, hogy ő a nép embere – derült ki egy friss felmérésből.

Az ukránok több mint fele (55%) ma már oligarchának tekinti Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, annak ellenére, hogy antioligarchaként próbál véget vetni a gazdag üzletemberek politikai dominanciájának.

A felmérést az 1994-ben alapított kijevi székhelyű Razumkov Központ végezte.

A kutatási eredmények szerint az ukránok úgy gondolják, hogy kilenc személyt lehetne oligarchának minősíteni ma Ukrajnában. Zelenszkij elnök mellett a listán szerepel Igor Kolomojszkij mágnás, Rinat Ahmetov ipari milliárdos és Petro Porosenko volt elnök is, aki leginkább a Roshen csokoládéipari vállalat tulajdonosaként vált ismertté (a “Tibi csokoládé” gyártójaként Magyarországon is ismert), mielőtt a politikába lépett volna.

A felmérésből kiderült, hogy az ukránok szkeptikusan viszonyulnak az elnök év elején elfogadott deoligarchizációs törvényeihez.

Az eredmények szerint a megkérdezettek mindössze 21%-a tartja azt valódi lépésnek a korrupció visszaszorítása felé, míg 33% populista intézkedésnek tartja. További 23% úgy véli, hogy Zelenszkij kísérletet tesz arra, hogy a vagyont újraossza saját környezetének.

Az év elején Zelenszkij elfogadott egy törvényt, amelynek célja állítólag az, hogy korlátozza a pénz szerepét a kijevi politikában, és véget vessen a gazdag oligarchák “túlzott befolyásának”.

Egyes kritikusok azonban azt állítják, hogy a törvény a Zelenszkij-kormányt kritizálók ellen irányul.

A törvényjavaslat körüli vita vezetett Dmitrij Razumkov, az ukrán parlament elnökének elbocsátásához, aki korábban Zelenszkij választási csapatának meghatározó tagja volt 2019-ben. Ő nyíltan ellenezte a törvény elfogadását, és felszólította, hogy az Európa Tanács Velencei Bizottsága vizsgálja felül a törvényt.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”16505″]

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS