2023, szeptember 21.
19.5 C
Budapest
18.1 C
Moszkva

Pirgozsin először szólal meg azóta, hogy a Wagner-csoport oszlopai visszafordultak Moszkva felől

A Wagner-csoport alapítójának sajtószolgálata először közölt hangfelvételt Jevgenyij Prigozsintól, miután megállította a “wagneristák” oszlopait Moszkva felé.

A hangfelvételen Prigozsin azt mondta, hogy a menet célja “a Wagner-csoport megsemmisítésének megakadályozása és azon személyek felelősségre vonása, akik szakszerűtlen cselekedeteikkel rengeteg hibát követtek el a különleges hadművelet alatt”.

Prigozsin szerint az “átgondolatlan döntések eredményeként” a Wagner-csoport 2023. július 1-jétől megszűnik.

Az orosz védelmi minisztérium júniusi utasítása szerint addig az időpontig az önkéntes egységeknek szerződést kell kötniük a katonai tárcával, hogy jogi státuszt kapjanak.

A Wagner parancsnoki tanácsa ezt az információt eljuttatta a harcosokhoz, és “senki sem volt hajlandó szerződést kötni a védelmi minisztériummal” – mondta Prigozsin. Pontosította, hogy a harcosok “minimális száma” került a védelmi minisztérium ellenőrzése alá, és ezt a számot 2 százalékra becsülte.

Prigozsin szerint június 30-án a csoport konvoja Rosztov-na-Donuba készült, és nyilvánosan átadta volna a katonai felszerelést a Délkeleti Körzet központja közelében. Wagner alapítója megismételte kijelentését, miszerint a csoport egységeit állítólag rakétatámadás érte, aminek következtében a katonák úgy döntöttek, hogy idő előtt elindulnak. A védelmi minisztérium “információs provokációnak” nevezte a Wagner állásainak ágyúzásáról szóló információkat.

Prigozsin elmondta, hogy a felvonulás során az egyik oszlop Rosztov, a másik pedig Moszkva felé haladt. Elmondása szerint egy nap alatt 780 km-t tettek meg, útközben minden katonai létesítményt blokkoltak. Prigozsin hangsúlyozta, hogy “egyetlen katona sem halt meg a földön” a menet során, és sajnálatát fejezte ki az orosz légierő elleni csapások miatt. Szerinte “ezek az eszközök bombákat dobtak le és rakétacsapásokat indítottak”.

A “menet” résztvevői közül ketten meghaltak és “többen” megsebesültek – mondta Prigozsin.

A Moszkvától 200 kilométerre lévő konvoj előrenyomulásának megállításáról szóló döntést két tényezőnek tulajdonította.

“Az első tényező az, hogy nem akartunk orosz vért ontani. A második tényező az, hogy azért vonultunk fel, hogy tiltakozásunkat demonstráljuk, nem pedig azért, hogy megdöntsük az ország hatóságait. Ekkor [Alekszandr Lukasenko belorusz elnök] kezet nyújtott, és felajánlotta, hogy megoldást talál a Wagner-csoport további működésére törvényes joghatóság alatt. Az oszlopok visszafordultak és elindultak a táborokba” – mondta a Wagner-csoport alapítója.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...
spot_img

Videó