2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Szijjártó: nem támogatjuk Ukrajna európai integrációját a nemzeti kisebbségek jogainak helyreállításáig

Szijjártó Péter Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztere propagandának nevezte az ukrán hatóságok azon kijelentéseit, amelyek szerint egy évvel elhalasztották a magyar nyelvű oktatás korlátozását Kárpátalján, és közölte: Budapest addig nem támogatja Ukrajna európai integrációját, amíg Kijev nem kezd el megfelelni a nemzeti kisebbségek helyzetére vonatkozó európai követelményeknek.

Szijjártó Péter korábban elmondta, hogy az új ukrán oktatási törvény értelmében 2023 szeptemberétől mind a 99 magyar kisebbségi iskola megszűnik, a negyedik osztály után 20 százalékra korlátozzák a nemzetiségi nyelven oktatott tantárgyak számát, és nem lehet majd magyar nyelven érettségi és felvételi vizsgát tenni.

Május végén Olekszij Honcsarenko ukrán parlamenti képviselő közölte, hogy az ukrán parlament 2024. szeptember 1-jéig elhalasztotta az Európai Unió valamelyik nyelvén oktató iskolák ukrán nyelvre történő átállását.

“A Velencei Bizottság jelentése egyértelműen megállapítja, hogy Ukrajna most nem teljesíti a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartására vonatkozó európai követelményeket… Szeptember 1-jétől a kisebbségi iskolák már nem működhetnek úgy, mint eddig. Az, hogy az ukránok azt mondják, hogy a döntést elhalasztják, nem több mint propaganda, ez semmiképpen sem megoldás a magyar kisebbség számára” – mondta Szijjártó Péter.

Békekeret

Magyarország nem járul hozzá, hogy az Európai Békekeretből újabb ukrajnai fegyverszállításokat finanszírozzanak és blokkolja az 500 millió eurós folyósítást.

Szijjártó Péter elmondta, hogy csak akkor hajlandóak a blokkolást feloldani, ha az ukrán hatóságok véget vetnek annak a nevetséges és hazug állapotnak, amely nyomán a legnagyobb magyar bankot, az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájára tették.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó