2022, augusztus 11.
28.3 C
Budapest
25 C
Moszkva
Array

Oroszország kész 800 millió dolláros hitelt nyújtani Szerbiának

RubelOroszország kész 800 millió dolláros hitelt nyújtani Szerbiának infrastrukturális fejlesztésekre – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő, amikor Tomislav Nikolic megválasztott szerb elnökkel találkozott Moszkvában. A szerb politikus az Egységes Oroszország párt kongresszusára érkezett Moszkvába. Ez az első külföldi útja azóta, hogy a múlt vasárnap megnyerte a szerb elnökválasztás második fordulóját Boris Tadiccsal szemben. A Nikolic vezette Szerb Haladó Pártnak együttműködési megállapodása van az orosz kormányzó párttal. Vlagyimir Putyin orosz államfő gratulált Tomislav Nikolic győzelméhez a moszkvai megbeszélés során, és emlékeztetette a megválasztott szerb államfőt arra, hogy Oroszország 200 millió dollárral segítette ki a szerb költségvetést. Elmondta: akkor tudják Szerbia rendelkezésére bocsátani az újabb, immár 800 millió dolláros kölcsönt, amikor a szerb féltől megkapják a beruházások műszaki-gazdasági megalapozottságára vonatkozó terveket. Elhangzott, hogy tavaly megduplázódott az orosz-szerb kereskedelmi forgalom és értéke elérte az 1,4 milliárd dollárt. Koszovóval kapcsolatban az orosz elnök hangsúlyozta, hogy “az ENSZ Biztonsági Tanácsa döntéseinek végrehajtásából indulunk ki, beleértve az 1244-es számú határozatot”.

1999. június 10-én fogadta el a BT az 1244-es számú határozatot, amely Koszovót átmeneti ENSZ-igazgatás alá helyezte.

2012. március 13-ig 90 ország ismerte el Koszovó 2008-ban kihirdetett függetlenségét, Szerbia és Oroszország, valamint 20 másik állam viszont elítéli a függetlenség egyoldalú kikiáltását.
Tomislav Nikolic megköszönte Oroszország támogatását, különösen Koszovót illetően. Hangsúlyozta, hogy Szerbia útja az Európai Unióba vezet, de – mint mondta – sohasem hallott arról, hogy ennek előfeltétele lenne Koszovó függetlenségének elismerése. ” Nem tehetnénk ezt meg, még ha valamennyi tárgyalást meg kellene emiatt szakítanunk (az EU-val)” – mondta Nikolic, aki azt is kijelentette, hogy Szerbia nem lép be a NATO-ba.

A megválasztott szerb államfő kifejtette meggyőződését, hogy Belgrád és Moszkva kapcsolatai gyorsan fognak fejlődni.

“Biztosíthatom Önt arról, hogy Oroszország Szerbia partnere a Balkán-félszigeten” – jelentette ki Nikolic. A szerb elnökválasztáson aratott múlt vasárnapi győzelméről azt mondta: ” csak akkor nem tudtam volna győzni, ha velem szemben Vlagyimir Putyin állt volna jelöltként”, utalva arra, hogy az orosz politikus nagyon népszerű Szerbiában.

Válaszul Putyin arra kérte Nikolicot – megjegyezve: tudja, ez szokatlan kérés -, hogy tolmácsolja köszönetét Boris Tadic volt  szerb államfőnek a közös munkáért.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....

Kína: Washington célja az ukrán konfliktus elhúzódása

Washington arra törekszik, hogy minél tovább elhúzódjon az ukrajnai konfliktus, hogy meggyengítse Moszkvát - mondta Kína oroszországi nagykövete. A TASZSZ orosz hírügynökségnek szerdán adott interjújában...

Vidáman pezsgőzött Klicskóval Kijevben a német miniszter, most bocsánatot kért

Nancy Faeser német belügyminiszter bocsánatot kért, miután július végi ukrajnai útja során egy pohár pezsgővel a kezében pózolt egy vidám fotón. "Megbántam a fotót" -...