2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Megnyílt Magyarország tiszteletbeli konzulátusa Nyizsnyij Novgorodban

...Megkezdte munkáját kedden Magyarország új tiszteletbeli konzulja az oroszországi Nyizsnyij Novgorodban. Elada Nagornajának a kinevezési okiratot, a pátenst Íjgyártó István magyar nagykövet adta át a tiszteletbeli konzuli hivatal ünnepélyes megnyitásakor. A befolyásos üzletasszony személyében Magyarország második tiszteletbeli konzulja kezdte meg működését az Oroszországi Föderációban. Nagornaja asszonyt 2011 szeptemberében jelölték a posztra. Íjgyártó István kiemelte: az intenzíven fejlődő kapcsolatok miatt régóta szükség volt már tiszteletbeli konzuli hivatal felállítására. A megnyitót követő sajtótájékoztatón elhangzott: Magyarország támogatja, hogy az uniós schengeni tagállamok és Oroszország között megszűnjön a vízumkényszer, de ezzel előbb minden uniós tagállamnak egyet kell értenie. Addig is Magyarország az uniós vízumközpontok fejlesztésében látja a lehetőséget a beutazási engedélyek beszerzésének könnyítésére. Palásthy György tanácsos, a magyar kereskedelmi képviselet vezetője az MTI-nek elmondta: Nyizsnyij Novgorod megyével folyamatosak a kapcsolatok. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendszeresen szervez üzleti fórumokat a régióban, a régió és a Magyarország közötti kereskedelmi forgalom értéke 2010-ben meghaladta a 30 millió dollárt. Ezzel Magyarország a 30. helyen áll a külföldi országok sorában.

A dinamikusan fejlődő régióba alapvetően gépjármű-alkatrészeket, vegyipari, petrolkémiai termékeket szállít Magyarország, de nagy lehetőségek nyíltak meg egyebek között gyógyszeripari termékek, orvosi műszerek, élelmiszeripari technológiák exportjára is – hangsúlyozta Palásthy György.  
Valerij Sancev, Nyizsnyij Novgorod megye kormányzója, az ünnepélyes megnyitón elmondta: a régióban Magyarország új tiszteletbeli konzuljával együtt már nyolcan töltenek be ilyen tisztséget, Elada Nagornaja az első nő közöttük. Reményeik szerint hamarosan Svájcnak is lesz tiszteletbeli konzulja Nyizsnyij Novgorodban.

Elada Nagornaja az MTI-nek hangsúlyozta, hogy tiszteletbeli konzuli munkájának megkezdéséhez időzítve máris jelentős kulturális rendezvényt sikerült szervezni. Május 11-én nyíltak meg Nyizsnyij Novgorodban a Magyar Napok, amelyek péntekig tartanak. A Moszkvai Magyar Kulturális Központtal együttműködve újabb rendezvényt terveznek az őszre.

Baranyi András, a moszkvai magyar kulturális intézet igazgatója az elképzelések közül kiemelte, hogy az orosz nagyváros nyelvi egyetemén tervezik a magyar nyelvoktatás beindítását, a tiszteletbeli konzulátuson pedig úgynevezett Magyar pontot létesítenek.
A Moszkvától 400 kilométerre keletre, a Volga és az Oka folyó összefolyásánál fekvő Nyizsnyij Novgorod Oroszország ötödik legnépesebb városa, a régió fontos gazdasági, közlekedési és kulturális központja.

Az ősi orosz városból kerültek vissza 2006-ban a második világháború idején a szovjet csapatok által a sárospataki református kollégium könyvtárából elhurcolt könyvritkaságok nagy része.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....