2023, szeptember 28.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Nem elírás: őrizetbe vették Joszif Sztálint (videó)

A Srí Lanka-i hatóságok szerdán letartóztatták Joszif Sztálint. Nem az egykori grúz származású szovjet tábornokot, hanem a szigetországi Pedagógusszövetségének vezetőjét.

Erre a múlt havi nagyszabású tüntetések után került sor, amelyek miatt Gotabaya Rajapaksa elnöknek el kellett menekülnie az országból és le kellett mondania.

A rendőrség újságíróknak elmondta, hogy a szovjet diktátorról elnevezett vezetőt letartóztatták, “mert májusban tüntetést tartott egy bírósági végzést megszegve”.

A közösségi médiában terjedő videón hallható, amint a tiltakozó mozgalom egyik legjelentősebb alakjának tartott Sztálin azt mondja, hogy “a tiltakozáshoz való jog demokratikus jog”, mielőtt a rendfenntartók elvitték a szakszervezetének colombói irodájából.

Az elmúlt hónapokban Srí Lankán súlyos élelmiszer- és üzemanyaghiány, áramkimaradások és rekord infláció miatt tiltakozások zajlottak, amelyek kezdetben nagyrészt békésen zajlottak. A válságért a Covid-19 járványt okolták, amely csökkentette a sziget turisztikai bevételeit, valamint Rajapaksa elnök utasítására a vegyszeres műtrágyák betiltását, amely súlyos csapást mért a mezőgazdasági ágazatra.

A zavargások az elnöki palota július 9-i megrohamozásában csúcsosodtak ki, ami arra késztette a hadsereget, hogy biztonságba helyezze az akkori elnököt, Rajapaksát. A tömeges zavargások közepette Rajapaksa és Ranil Wickremesinghe akkori miniszterelnök is bejelentette lemondási szándékát.

A palotát körülbelül tíz napig tartották megszállva, és több tucatnyi videó és fotó mutatja, amint a tüntetők élvezik a kastély és a hatalmas terület luxusát, beleértve az elnöki medencében való úszást és ugrálást a bútorokon.

Július 13-án Rajapaksa a Maldív-szigetekre, majd Szingapúrba menekült. Másnap lemondólevelet küldött a Srí Lanka-i kormány elnökének. Alig egy héttel később a Srí Lanka-i parlament Ranil Wickremesinghe korábbi miniszterelnököt választotta a szigetország új elnökévé.

A nagyrészt békés tiltakozó mozgalom “fasiszta” elemei ellen indított, Wickremesinghe által elnöksége első napján bejelentett kemény fellépés során számos aktivistát vádoltak meg a közvagyon megrongálásával.

Az egyik tüntetőt azzal vádolták, hogy Rajapaksa italos szekrényét megrohamozta, lehúzott egy sört, majd elmenekült az elnöki korsóval.

Srí Lanka új elnöke, aki korábban azt állította, hogy “a megosztottság ideje lejárt”, máris nemzeti és nemzetközi bírálatok tárgyává vált a tüntetések kezelése miatt.

Kedden a New York-i székhelyű Human Rights Watch azt állította, hogy a Srí Lanka-i hadsereg Wickremesinghe megválasztása óta igyekszik visszaszorítani a “békés ellenvéleményt” a tüntetők, aktivisták, ügyvédek és újságírók megfélemlítése, megfigyelése és önkényes letartóztatása révén.

A szervezet példaként említette, hogy a biztonsági erők július 22-én rajtaütöttek egy kormányellenes tiltakozó táboron az elnöki hivatal előtt Colombóban. A rendőrség szerint a razzia kilenc letartóztatáshoz vezetett, az őrizetbe vettek közül ketten megsérültek. A tüntetés szervezői azt állították, hogy több tucat ember megsérült, köztük több újságíró.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó