2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Moszkva elítéli az orosz kiállítás eltávolítását az auschwitzi emlékhelyről

Az auschwitz-birkenaui emlékhely és múzeum orosz kiállításának bezárásával Lengyelország megpróbálja eltörölni a második világháború és a szovjet nép áldozatvállalásának emlékét – közölte kedden az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Auschwitz-Birkenau egy dél-lengyelországi egykori náci haláltábor, ahol 1940 és 1945 között több mint egymillió embert öltek meg, az áldozatok többsége zsidó, lengyel és szovjet fogoly volt.

A Vörös Hadsereg 1945 január végén szabadította fel a helyszínt, amely a holokauszt egyik meghatározó szimbólumává vált.

Az orosz Hazafias Háború Múzeuma korábban állandó kiállítást tartott fenn Auschwitz-Birkenauban, de májusban a lengyel hatóságok döntést hoztak a bezárásról – mondta Maria Zaharova egy tájékoztató során.

Varsó a lépést a Moszkvával kötött vonatkozó megállapodások lejártával magyarázta, de a külügyminisztériumi szóvivő szerint a lengyel fél szándékosan kerülte az ezek meghosszabbítására vonatkozó minden kapcsolatfelvételt a Hazafias Háború Múzeumával és az orosz diplomatákkal.

“Ez Varsó újabb cinikus kísérlete arra, hogy eltörölje a második világháború tragédiájának, a szovjet nép kolosszális áldozatvállalásának és felszabadító küldetésének emlékét” – mondta.

A lengyel hatóságokhoz fordulva Zaharova azt kérdezte: “Megértették, hogy az auschwitz-birkenaui múzeum nem Disneyland, ahol csak úgy megváltoztathatják a feliratokat, más színűre festhetik a kirakatokat? És általában időről időre ‘felfrissíteni a kiállítást’, új látványosságokat kitalálva és a régiektől megszabadulva, hogy szórakoztassák a közönséget?”

“Nem lehet megváltoztatni a történelmet csak azért, mert az aktuális politikai konjunktúra ezt követeli meg” – közölte, utalva az ukrajnai konfliktus miatti nyugati oroszellenes szankciókra.

Lengyelország az egyik legerősebb támogatója volt Kijevnek a Moszkvával fennlló konfliktus során.

Fegyverekkel látta el Ukrajnát, állítólag a harckocsijaik felét is beleértve, mintegy 1,5 millió menekültet fogadott be, és aktívan felszólította az EU-t, hogy még szigorúbb korlátozásokat vezessen be Oroszországgal szemben, köztük a szén és olajembargót.

A lengyel hatóságok már többször folytattak oroszellenes politikát. Mateusz Morawiecki miniszterelnök májusban a Telegraphnak írt véleménycikkében úgy fogalmazott, hogy a Kreml által most követett ideológia “rákos daganat, amely nemcsak az orosz társadalom nagy részét emészti fel, hanem egész Európára nézve is halálos fenyegetést jelent”.

Ugyanebben a cikkben Morawiecki azt állította, hogy “miközben a Vörös Hadsereg legyőzte a náci Németországot, számos nemzet számára rabszolgaságot hozott”.

Május végén a Myśl Polska című helyi lap felmérése szerint Lengyelország a világ leginkább oroszgyűlölő országa, a megkérdezettek 87%-a nyilatkozott úgy, hogy negatív véleménnyel van Oroszországról.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...