2023, március 31.
9.3 C
Budapest
-1.3 C
Moszkva

Moszkva elítéli az orosz kiállítás eltávolítását az auschwitzi emlékhelyről

Az auschwitz-birkenaui emlékhely és múzeum orosz kiállításának bezárásával Lengyelország megpróbálja eltörölni a második világháború és a szovjet nép áldozatvállalásának emlékét – közölte kedden az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Auschwitz-Birkenau egy dél-lengyelországi egykori náci haláltábor, ahol 1940 és 1945 között több mint egymillió embert öltek meg, az áldozatok többsége zsidó, lengyel és szovjet fogoly volt.

A Vörös Hadsereg 1945 január végén szabadította fel a helyszínt, amely a holokauszt egyik meghatározó szimbólumává vált.

Az orosz Hazafias Háború Múzeuma korábban állandó kiállítást tartott fenn Auschwitz-Birkenauban, de májusban a lengyel hatóságok döntést hoztak a bezárásról – mondta Maria Zaharova egy tájékoztató során.

Varsó a lépést a Moszkvával kötött vonatkozó megállapodások lejártával magyarázta, de a külügyminisztériumi szóvivő szerint a lengyel fél szándékosan kerülte az ezek meghosszabbítására vonatkozó minden kapcsolatfelvételt a Hazafias Háború Múzeumával és az orosz diplomatákkal.

“Ez Varsó újabb cinikus kísérlete arra, hogy eltörölje a második világháború tragédiájának, a szovjet nép kolosszális áldozatvállalásának és felszabadító küldetésének emlékét” – mondta.

A lengyel hatóságokhoz fordulva Zaharova azt kérdezte: “Megértették, hogy az auschwitz-birkenaui múzeum nem Disneyland, ahol csak úgy megváltoztathatják a feliratokat, más színűre festhetik a kirakatokat? És általában időről időre ‘felfrissíteni a kiállítást’, új látványosságokat kitalálva és a régiektől megszabadulva, hogy szórakoztassák a közönséget?”

“Nem lehet megváltoztatni a történelmet csak azért, mert az aktuális politikai konjunktúra ezt követeli meg” – közölte, utalva az ukrajnai konfliktus miatti nyugati oroszellenes szankciókra.

Lengyelország az egyik legerősebb támogatója volt Kijevnek a Moszkvával fennlló konfliktus során.

Fegyverekkel látta el Ukrajnát, állítólag a harckocsijaik felét is beleértve, mintegy 1,5 millió menekültet fogadott be, és aktívan felszólította az EU-t, hogy még szigorúbb korlátozásokat vezessen be Oroszországgal szemben, köztük a szén és olajembargót.

A lengyel hatóságok már többször folytattak oroszellenes politikát. Mateusz Morawiecki miniszterelnök májusban a Telegraphnak írt véleménycikkében úgy fogalmazott, hogy a Kreml által most követett ideológia “rákos daganat, amely nemcsak az orosz társadalom nagy részét emészti fel, hanem egész Európára nézve is halálos fenyegetést jelent”.

Ugyanebben a cikkben Morawiecki azt állította, hogy “miközben a Vörös Hadsereg legyőzte a náci Németországot, számos nemzet számára rabszolgaságot hozott”.

Május végén a Myśl Polska című helyi lap felmérése szerint Lengyelország a világ leginkább oroszgyűlölő országa, a megkérdezettek 87%-a nyilatkozott úgy, hogy negatív véleménnyel van Oroszországról.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó