2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Az USA Oroszországot okolja a Srí Lanka-i válságért is

Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap azt állította, hogy az ukrajnai “orosz agresszió” részben felelős lehet a Srí Lanka-i zavargásokért. A szigetországban több hónapja zavargások vannak, az élelmiszer- és üzemanyaghiány miatt az árak az egekbe szöktek. A helyzet szombaton eszkalálódott, amikor több ezer tüntető megrohamozta az elnök rezidenciáját, és menekülésre kényszerítette az államfőt.

“Látjuk, hogy az orosz agresszió hatása mindenhol megmutatkozik. Ez hozzájárulhatott a Srí Lanka-i helyzet kialakulásához; aggódunk az egész világra kiterjedő következmények miatt” – mondta Blinken újságíróknak Bangkokban.

Azt állította, hogy a “növekvő élelmezési bizonytalanságot” világszerte “jelentősen súlyosbította az Ukrajna elleni orosz agresszió”. Blinken megismételte Moszkvához intézett felhívását, hogy engedélyezze 20 millió tonna gabona elhagyását az ukrán kikötőkből, amelyeket szerinte az orosz erők katonai offenzívájuk részeként blokkolnak.

Hozzátette azt is, hogy Thaiföldön a műtrágyaárak “az egekbe szöktek” az állítólagos blokád miatt.

Oroszország eközben tagadja az élelmiszerexport blokkolásának minden vádját. Moszkva azt állítja, hogy biztonságos áthaladást biztosít a teherhajóknak, de Ukrajna megakadályozza, hogy a polgári hajók elhagyják a kikötőket, köztük Odesszát. Azt is állítja, hogy Kijev tengeri aknák elhelyezésével veszélyezteti a hajózást a térségben.

A hónap elején Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy egyes országok megpróbálják “a lehető legrosszabb módon” felhasználni az élelmiszerbiztonság kérdését azzal, hogy Moszkvát “olyasmivel vádolják, amiben nem érintett”, és “mosdatják” Ukrajnát.

Srí Lanka májusban, története során először, nem fizette ki külföldi adósságát. A hónap elején üzemanyag-fejadagolást vezettek be, és fegyveres rendőröket és katonákat vezényeltek a benzinkutakhoz. A válságot a Covid-19 járványnak tulajdonítják, amely megfosztotta a szigetországot a létfontosságú turisztikai bevételektől.

A feltételezések szerint mintegy 100 000 ember vette körül szombaton a Srí Lanka-i elnök colombói rezidenciáját. Gotabaya Rajapaksa elnök és Ranil Wickremesinghe miniszterelnök is bejelentette lemondását a tömeges zavargások közepette.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...