2023, november 29.
-0.7 C
Budapest
-2.2 C
Moszkva

Az USA Oroszországot okolja a Srí Lanka-i válságért is

Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap azt állította, hogy az ukrajnai “orosz agresszió” részben felelős lehet a Srí Lanka-i zavargásokért. A szigetországban több hónapja zavargások vannak, az élelmiszer- és üzemanyaghiány miatt az árak az egekbe szöktek. A helyzet szombaton eszkalálódott, amikor több ezer tüntető megrohamozta az elnök rezidenciáját, és menekülésre kényszerítette az államfőt.

“Látjuk, hogy az orosz agresszió hatása mindenhol megmutatkozik. Ez hozzájárulhatott a Srí Lanka-i helyzet kialakulásához; aggódunk az egész világra kiterjedő következmények miatt” – mondta Blinken újságíróknak Bangkokban.

Azt állította, hogy a “növekvő élelmezési bizonytalanságot” világszerte “jelentősen súlyosbította az Ukrajna elleni orosz agresszió”. Blinken megismételte Moszkvához intézett felhívását, hogy engedélyezze 20 millió tonna gabona elhagyását az ukrán kikötőkből, amelyeket szerinte az orosz erők katonai offenzívájuk részeként blokkolnak.

Hozzátette azt is, hogy Thaiföldön a műtrágyaárak “az egekbe szöktek” az állítólagos blokád miatt.

Oroszország eközben tagadja az élelmiszerexport blokkolásának minden vádját. Moszkva azt állítja, hogy biztonságos áthaladást biztosít a teherhajóknak, de Ukrajna megakadályozza, hogy a polgári hajók elhagyják a kikötőket, köztük Odesszát. Azt is állítja, hogy Kijev tengeri aknák elhelyezésével veszélyezteti a hajózást a térségben.

A hónap elején Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy egyes országok megpróbálják “a lehető legrosszabb módon” felhasználni az élelmiszerbiztonság kérdését azzal, hogy Moszkvát “olyasmivel vádolják, amiben nem érintett”, és “mosdatják” Ukrajnát.

Srí Lanka májusban, története során először, nem fizette ki külföldi adósságát. A hónap elején üzemanyag-fejadagolást vezettek be, és fegyveres rendőröket és katonákat vezényeltek a benzinkutakhoz. A válságot a Covid-19 járványnak tulajdonítják, amely megfosztotta a szigetországot a létfontosságú turisztikai bevételektől.

A feltételezések szerint mintegy 100 000 ember vette körül szombaton a Srí Lanka-i elnök colombói rezidenciáját. Gotabaya Rajapaksa elnök és Ranil Wickremesinghe miniszterelnök is bejelentette lemondását a tömeges zavargások közepette.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...

Moszkva nem lát esélyt egy jövő évi tűzszünetre az ukrajnai konfliktusban

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes nem lát esélyt a tűzszünetre az ukrajnai konfliktusban jövőre, tekintettel arra, hogy Kijev és nyugati támogatói olyan álláspontra helyezkedtek, amely...

NRK: rekordbevételre tett szert az egyik NATO-tagállam az ukrán válságból

Norvégia tavaly rekordösszegű olaj- és gázbevételre tett szert, miután az ukrajnai konfliktus miatt az energiaárak az egekbe szöktek - jelentette kedden az NRK televízió....
spot_img

Videó