2023, január 27.
0.7 C
Budapest
-3.6 C
Moszkva

Srí Lanka orosz nyersolajjal tölti fel egyetlen finomítóját

A történelmének legsúlyosabb gazdasági válságától sújtott Srí Lankába orosz nyersolaj érkezett szombaton, amellyel feltöltheti egyetlen finomítóját – jelentette a helyi energiaügyi miniszterre hivatkozva a Le Figaro című francia napilap szombaton.

A Ceylon Petroleum Corporation (CPC) nemzeti olajfinomítót márciusban bezárták, miután a kormány likviditási problémák miatt nem tudta finanszírozni a nyersolaj – és más termékek – importját.

Az orosz szállítmány is több, mint egy hónapig várakozott a főváros, Colombo kikötőjében, mert Srí Lanka nem tudott 75 millió dollárt előteremteni a kifizetésére – mondta el Kancsana Widzseszekera energiaügyi miniszter.

Colombo – az ukrajnai háború miatti nemzetközi felzúdulás és az Oroszországgal szembeni szankciók ellenére – Moszkvától vásárolna nyersolajat, szenet, gázolajat és benzint. Ennek érdekében tárgyalások zajlanak a felek között – tette hozzá a tárcavezető.

A Srí Lanka-i olajfinomítót körülbelül 90 000 tonna szibériai könnyű nyersolajjal látják el, amelyet egy dubaji közvetítőtől, a Coral Energytől vásároltak hitelre.

Az energiaügyi miniszter elmondta, hogy a finomítónak már 735 millió dollárnyi hátraléka van a beszállítóival szemben. Megjegyezte: a szibériai nyersolaj nem ideális az iráni könnyű nyersolajra optimalizált finomító számára, de egyetlen más beszállító sem volt hajlandó hitelt adni az országnak.

Az Európai Unió vezetői hétfőn ülnek össze, hogy megpróbáljanak megegyezésre jutni az Oroszországgal szembeni újabb szankciókról, egyebek között az olajembargóról. Az Egyesült Államok már korábban embargót hirdetett az orosz kőolajra.

Eközben Srí Lankán hosszú sorokban kígyóznak az emberek a benzinkutak előtt, hogy több órás várakozás után hozzájussanak valamicske üzemanyaghoz és palackozott gázhoz. A 22 millió lakosú országot súlyos gazdasági válság sújtja, amely egyebek között élelmiszer- és gyógyszerhiányban, illetve száguldó inflációban nyilvánul meg. Országszerte mindennaposak a tüntetések.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...