2022, augusztus 15.
33.6 C
Budapest
28.1 C
Moszkva

Moszkva gyanúsnak tartja, hogy jelentősen megnőtt a szerb almaexport

Moszkva gyanúsnak tartja a megnövekedett szerb almaexportot, a szerb hatóságok a reexportgyanús ügyletek kivizsgálását ígérik – számolt be róla hétfőn a Vecernje Novosti című szerb napilap.

A Szerbiából Oroszországba irányuló almakivitel növekedését Belgrád az orosz embargóval magyarázza, vagyis azért nőtt meg 48 százalékkal az alma exportja Szerbiából, mert Oroszország megtiltotta az Európai Unióból származó élelmiszerek importját. Az embargót kihasználva egyre több szerb cég foglalkozik élelmiszer-kivitellel – írta az újság -, és ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy 118 ezer tonnára nőtt az éves almaexport.

A szerb mezőgazdasági minisztérium orosz kérésre közölte azt is, hogy mekkora területen termelnek almát a nyugat-balkáni országban. Eszerint tavaly majdnem 24 ezer hektárnyi területen termett a gyümölcs. 2014-es adatokat nem közöltek, de 2013-ban ezen a területen összesen több mint 330 ezer tonnát szüreteltek.

Szerbiából nemcsak almát, hanem körtét, cseresznyét és szilvát is nagy mennyiségben szállítanak Oroszországba. Az orosz gyanú azért merült fel, mert az EU több tagállama, de főleg Lengyelország igyekszik megkerülni az embargót, és mégis eljuttatni az áruját a hatalmas orosz piacra – közölte a Vecernje Novosti. Az a gyanú is felmerült, hogy Görögországból és Macedóniából is szerbiai és bosznia-hercegovinai közvetítéssel jut gyümölcs Oroszországba.

Tavaly júniusban már kisebb botrányt okozott, hogy Oroszországba küldött szállítmányokban szerb eredetűnek tüntettek fel uniós országokból származó sertéshúst. Az “ügyeskedések” akkor váltak intenzívebbé, amikor augusztusban Moszkva úgy döntött, hogy egy évre megtiltja az Európai Unióból származó gyümölcs, zöldség és egyéb élelmiszerek importját.

A szerb miniszterelnök akkor határozottan kiállt az átcímkézéssel és a reexporttal, vagyis az importált termékek továbbexportálásával szemben. Azóta néhány kisebb ügyletre fény derült, a megelőzés érdekében a szerb hatóságok szigorítottak a vámvizsgálatokon.

Szerbiából az orosz piacra a leginkább friss és fagyasztott gyümölcsöt, illetve zöldséget, gyümölcslevet, sertés- és marhahúst, húsipari termékeket, sajtokat, jégkrémet, alkoholt, bort, napraforgómagot és kukoricát szállítanak. Az ország exportjának körülbelül a 10 százaléka irányul Oroszországba.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...

Az orosz erők megölték Ukrajna legjobb vadászpilótáját – közölte egykori iskolája

Meghalt az ukrán légierő egy, a hadsereg által legjobb vadászpilótaként jellemzett kapitánya, aki hazája védelme közben halt meg - közölte gyászjelentésében gyermekkori iskolája. Halálának...

Vologyin: Ukrajna csődben van

Ukrajna elvesztette pénzügyi függetlenségét, mivel nyugati segítség nélkül nem tudja teljesíteni az állampolgárokkal szembeni kötelezettségeit - írta hétfőn Vjacseszlav Vologyin, az orosz Állami Duma...