2023, december 6.
0.4 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

A Mol közös vállalatot, vagy tulajdonrészt akar Oroszországban

A Mol közös vállalatot akar létesíteni Oroszországban, vagy tulajdonrészt szerezne egy oroszországi cégben – írta a Vedomosztyi című orosz napilap hétfőn. A befolyásos orosz üzleti-politikai újság arra az interjúra alapozva közölte a hírt, amelyet a Reuters nemzetközi hírügynökség készített Alexander Dodds-szal, a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (Mol) végrehajtó alelnökével.

A tisztviselő azt mondta, hogy a magyar cég közös vállalatot hozna létre, vagy tulajdonrészt szerezne Oroszországban. Dodds nem nevezte meg azt a céget, amellyel tárgyalásokat folytatnak, csak annyit árult el, ha a vásárlás létrejön, akkor a Mol oroszországi kőolaj-kitermelése több mint kétszeresére nő. A Vedomosztyiban közölt adatok szerint a magyar cég Oroszországban márciusban napi 8 ezer hordónyi kőolajat hozott a felszínre. A Mol két oroszországi lelőhelyen rendelkezik területtel, amelyen 75 millió hordónyi kőolaj található.

A cég 2018-ra a teljes kőolaj-kitermelését napi 170-180 ezer hordóra akarja emelni a jelenlegi 104 ezer hordóról. Emellett az idén csaknem 1 milliárd dollárnyi (mintegy 278 milliárd forint) befektetést tervez, részben a vásárlásokat is beleértve. A Vedomosztyi a Mol lehetséges új oroszországi partnerét kutatva emlékeztetett arra, hogy a Mol korábban a Rusznyefty orosz céggel működött együtt az Urál-hegységtől keletre lévő Hanti-Manysiföld területén lévő Zapadno-Malobalikszkoje közös vállalatban, paritásos alapon. 2009 és 2011 között a magyar cég részvényeinek 21,2 százaléka a Szurgutnyeftyegázé volt, de minthogy a cég nem tárta fel tulajdonosi szerkezetét, a magyar állam 2011-ben kivásárolta a Mol-üzletrészt.

Az orosz lap arra is emlékeztetett, hogy 2013-ban Mihail Gucerijev orosz üzletember (a Russznyefty tulajdonosa) tulajdonában lévő Nyeftyisz nevű cég megvásárolta a Mol részét a Zapadno-Malobalikszkoje nevű közös vállalatban egy másik Mol-tulajdonnal: a “Mol-Zapadnaja Szibir” (Mol-Nyugat-Szibéria) nevű céggel együtt. A Russznyeftyhez közeli forrás szerint az orosz cégnek nincs újabb üzleti elképzelése a Mollal közösen. A Szurgutnyeftyegáz képviselője pedig elhárította, hogy válaszoljon a Vedomosztyi megkeresésére.

Az orosz újságnak nyilatkozó orosz szakértő, Vitalij Krjukov szerint az olcsó rubel miatt előnyös a külföldi cégeknek orosz tulajdonra, részvényekre szert tenni, így az is érthető, hogy az alacsony kőolajár és a nyugati szankciós politika ellenére a Mol vásárolni akar Oroszországban. Szerinte ennek nem lesz akadálya, minthogy jók az orosz-magyar kapcsolatok.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly decemberi moszkvai tárgyalásán a Mol oroszországi helyzetéről is szó volt. A magyar miniszter ezt követően arról számolt be az MTI-nek, hogy Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter megerősítette: nem ellenkezik az orosz energetikai kormányzat érdekeivel, hogy az orosz olajipari piacon jelen lévő magyar vállalat folytassa tevékenységét, és új piaci lehetőségeket is keressen.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: néhány EU-tagállam ellenzi az orosz vagyon nyereségének átadását Ukrajnának

Néhány uniós ország ellenezte Spanyolország azon javaslatát, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget Ukrajna megsegítésére fordítsák - írja a Politico című lap, uniós...

Politico: az Európai Tanács vezetője megszakította kínai útját az Ukrajnáról kialakult vita miatt

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tervezettnél hamarabb tér vissza Kínából, hogy megmentse Ukrajna uniós tagságra irányuló pályázatát - jelentette kedden a Politico...

Szlovák külügyminiszter: Ukrajna uniós csatlakozása rettenetesen messze van

Ukrajna nem remélheti, hogy egyhamar csatlakozhat az EU-hoz, mivel az ország nemcsak véres konfliktusba keveredett Oroszországgal, hanem egy sor előfeltételt sem teljesített - mondta...
spot_img

Videó