2022, augusztus 14.
29.9 C
Budapest
24.5 C
Moszkva

Lassul a járvány terjedése Oroszországban

Oroszországban június eleje, Moszkvában pedig április 9. óta a legkisebb mértékben nőtt az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma egy nap leforgása alatt a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint.

Országos szinten a regisztrált fertőzöttek száma 7728-cal 584 ezer 680-ra emelkedett. Ez 1,3 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 30,2 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma 2500-zal 236 ezer 858-ra nőtt. A halálozások száma 109-cel 8111-re, a gyógyultaké pedig 5119-cel 339 ezer 711-re emelkedett.

Moszkvában a diagnosztizált fertőzések száma csütörtökre 968-cal – ez április 9. óta a legalacsonyabb érték – 213 946-ra, a halottaké 32-vel 3697-re, a gyógyultaké pedig 1007-tel 135 ezer 556-ra nőtt. Az országban a járvány kezdete óta több mint 16,9 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 337 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 310 ezer embert tartanak megfigyelés alatt.

Vlagyimir Putyin elnök vasárnap rendeletet adott ki több tucatnyi, a járvány elleni közdelemben érdemeket szerzett egészségügyi dolgozó és kutató Pirogov-érdemrenddel és Krími Lukács-éremmel való kitüntetéséről. Öt orvos, köztük Gyenyisz Procenko, Új-Moszkva kommunarkai járványkórházának főorvosa – aki március 24-én körbe vezette Putyint a fertőző osztályon, majd maga is megbetegedett – megkapta a Munka Hőse címet.

A Független Államok Közösségének (FÁK) három tagja, Türkmenisztán, Azerbajdzsán és Örményország vezetője jelezte, hogy nem lesz majd jelen a nácizmus felett aratott győzelem alkalmából a moszkvai Vörös téren szerdán megtartandó díszszemlén. Mindhármuk a Covid-19-járvánnyal összefüggő érvekkel indokolták meg távolmaradásukat.

Gurbanguli Berdimuhamedov türkmén vezető azzal magyarázta a meghívás elutasítását, hogy június 29-én ünnepeli 63. születésnapját. Ez Mohamed próféta életkora, amit Türkmenisztánban rokonok és barátok körében illő megünnepelni, ám a Moszkvából való hazatérést követő kéthetes karantén miatt az államfő nem tudna eleget tenni ennek a hagyománynak. A Szabadság Rádió türkmén nyelvű szolgálata ezzel kapcsolatban felhívta figyelmet arra, hogy a Berdimuhamedov-féle vezetés mindeddig nem tartotta be a járvánnyal kapcsolatos óvintézkedéseket.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök és Ilham Aliyev azeri elnök egyaránt a hazájában kialakult súlyos járványhelyzetre hivatkozva mondta le a moszkvai látogatását. Hasonló kifogással élt korábban Milos Zeman cseh elnök is.

Ramzan Kadirov csecsen vezető a VKontaktye közösségi oldalon vasárnap közölte, hogy az antitesttesztjének eredménye negatív lett, ami azt jelenti, hogy sosem volt Covid-19-fertőzött. Májusban az Interfax hírügynökség és más források is azt írták, hogy Kadirovot koronavírus-fertőzés gyanújával Moszkvába szállították.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Harkov megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

A Harkov megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy...

Kijev is reagált a részeg ukrán diplomaták bécsi autóbalesetére

Az ukrán diplomáciai személyzet egy közlekedési balesetet okozott Bécsben, amelyben a sofőr megpróbált elmenekülni a helyszínről, és megtagadta, hogy a rendőrség alkoholtesztet végezzen rajta. Az...

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...