2023, december 3.
-1.7 C
Budapest
-6.8 C
Moszkva

Kreml: a NATO agresszíven egyre közelebb terjeszkedik Oroszország határaihoz

Oroszországnak jogában áll szavatolni határai biztonságát, amelyekhez az “agresszív” NATO egyre közelebb terjeszkedik – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője keddi moszkvai sajtótájékoztatóján.

Peszkov így kommentálta azokat a nyugati sajtójelentéseket, amelyek szerint Oroszország Iszkander típusú ballisztikus rakétákat és Sz-400 típusú harcászati légvédelmi rakétarendszereket telepít az orosz Kalinyingrádi területre.

A szóvivő úgy fogalmazott, hogy “Oroszország minden megtesz, ami csak szükséges, hogy bebiztosítsa magát”, miközben a NATO a határai felé terjeszkedik.

Dmitrij Peszkov nem adott választ arra a kérdésre, hogy vajon az említett rakétarendszereket már a kalinyingrádi exklávé területére telepítették-e, és Moszkva állandó jelleggel akarja-e azokat ott állomásoztatni.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi tárca szóvivője kedden közölte: az igazi biztonsági fenyegetést nem Oroszország jelenti, hanem az, hogy Európa nem a kontinensről származó fegyverekkel és katonákkal telik meg. A szóvivő példaként az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeinek Romániába és Lengyelországba telepítését, valamint a főként amerikaiakból álló NATO-egységeknek a balti államokba és Lengyelországba vezénylését és amerikai tengerészgyalogosok tervezett norvégiai állomásoztatását nevezte meg.

sz-400_triumf

Konasenkov ezzel John Kirby amerikai külügyi szóvivő (volt ellentengernagy) azon kijelentésére reagált, amely szerint aláássa Európa biztonságát az orosz Sz-400-esek és Iszkanderek Kalinyingrád környékére való telepítése.

“Nem kell valakinek ellentengernagynak lenni annak az egyszerű dolognak a megértéséhez, hogy az európai biztonság elleni minden fenyegetés az elmúlt tíz évben követett amerikai katonapolitika következménye” – hangoztatta az orosz tábornok.

Hangsúlyozta, hogy Kalinyingrád Oroszország része, így annak biztonságát az orosz vezetés hivatott biztosítani.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kovács: Magyarország nem kíván asszisztálni Zelenszkij elnök belső politikai leszámolásaihoz

Magyarország nem kíván asszisztálni Zelenszkij elnök belső politikai leszámolásaihoz! - írta hivatalos Facebook-oldalán Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szombaton. Mindezt az Ukrán...

A Fehér Ház figyelmeztetett, hogy kimerülnek a pénzügyi források Ukrajna támogatására

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője elmondta, hogy a Fehér Háznak sürgősen szüksége van kiegészítő finanszírozásra Ukrajna támogatására. A magas rangú tisztviselő elismerte, hogy...

Jelentősen visszaesett az ukrán export a lengyelek határblokádja miatt

Jelentősen visszaesett Ukrajna Lengyelországon keresztül történő exportja, amióta lengyel kamionosok és mezőgazdasági termelők tömeges tiltakozást szerveztek az EU Kijevvel szembeni kereskedelmi szabályozása ellen, és...
spot_img

Videó