2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Moszkva: 12 ezerből már csak 2200 külföldi zsoldos maradt Ukrajnában

Már csak 2200 zsoldos maradt Ukrajnában abból a közel 12 ezerből, akik a konfliktus kiéleződése óta Kijev mellé álltak – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

Összesen 11 675 külföldi harcost regisztráltak 84 országból, akik 2022 februárja óta ukrán szolgálatba léptek – mondta Igor Konasenkov altábornagy a napi hadjelentés során.

A legtöbb külföldi harcost – több mint 2600-at – Lengyelország adta. Az Egyesült Államok és Kanada egyenként több mint 900-at küldött, őket követi Grúzia (több mint 800 fővel), Nagy-Britannia és Románia (több mint 700 fő), Horvátország (több mint 300 fő), Franciaország (több mint 200 fő), valamint még a török ellenőrzés alatt álló szíriai területek érkeztek.

Összesen 4845 külföldi harcos halt meg a harcokban, további 4801 pedig elmenekült Ukrajnából, így június 30-án mindössze 2209-en teljesítettek aktív szolgálatot az ukrán fegyveres erőknél – jegyezte meg Konasenkov.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint Kijev fokozta a zsoldosok toborzására irányuló erőfeszítéseket Ázsiában, Latin-Amerikában és a Közel-Keleten, mivel otthon emberhiánnyal néz szembe.

“A kijevi rezsim a zsoldosokat főként ágyútöltelékként használja a húsdarálókban” – mondta Konasenkov.

“Az ukrán parancsnokság nem törődik az életükkel. Az egyetlen választásuk, hogy elmenekülnek Ukrajnából vagy meghalnak”.

Rámutatott arra, hogy a zsoldosok többsége a konfliktus korai szakaszában, 2022 márciusában és áprilisában érkezett, és az érkezők mennyisége “meredeken csökkent”, miután elszenvedték az első harci veszteségeket. Az “Ukrán Nemzetközi Légió” javorovi bázisára 2022 március elején mért csapás során legalább 180 külföldi harcost megöltek, Moszkva pedig ígérte, hogy “nincs kegyelem a zsoldosoknak”.

Azok a nyugati veteránok, akik azzal a várakozással mentek Ukrajnába, hogy az afganisztáni vagy iraki tapasztalataikat hasznosítani tudják, a sajtónak nyilatkozva azt mondták, hogy a jelenlegi konfliktus teljesen más, a szüntelen tüzérséget “egyszerűen pokolnak” nevezték, és arról panaszkodtak, hogy a fronton várható élettartamukat órákban mérik.

“Ez a harmadik háborúm, amelyben harcoltam, és messze ez a legrosszabb” – mondta egy volt amerikai tengerészgyalogos a múlt héten a The Daily Beastnek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó