2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Az USA aggódik, hogy az EU letérhet a szankciós útról

Az uniós nemzeteket az a veszély fenyegeti, hogy eltérnek az Egyesült Államok vezette gazdasági szankcióktól, amelyeket Oroszország ellen az ukrajnai katonai hadjárat miatt vezettek be – közölték amerikai tisztviselők.

Az európai emberek “egyre dühösebbek a szankciók miatt, és az Egyesült Államokat okolják a növekvő költségekért”, ami nyomást gyakorol kormányaikra, hogy vonják vissza támogatásukat – jelentette csütörtökön a Politico egy belső amerikai jelentésre hivatkozva.

A dokumentum miatt “telefonhívások hullámzása” indult meg a washingtoni tisztviselők között, akik aggódnak amiatt, hogy az európai vezetőket a szankciós stratégia mellett tartsák – mondták az amerikai kormányban dolgozó források a lapnak, hozzátéve, hogy “a dolgok egyelőre stabilan tartják magukat, de a helyzet ingatag”.

Az EU országai az infláció emelkedésével küzdenek, amelyet nagymértékben az energiaárak emelkedése okoz. A blokk a szankciók részeként úgy döntött, hogy leállítja a kereskedelmet Oroszországgal, amely korábban a legnagyobb energiaszállítója volt, de nehézségekbe ütközött, hogy hosszú távú alternatívát találjon.

A válságot súlyosbította az Oroszországból Németországba tartó Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő gázszállítás megszakadása, és tovább súlyosbította azt a tenger alatti útvonal szeptember végi felrobbantása. Mind az Északi Áramlat 1, mind a 2 – az utóbbi az ukrajnai helyzet miatt soha nem került üzembe helyezésre – megsérült, és most jelentős javításokat igényel.

Az emelkedő megélhetési költségek elleni tiltakozások az európai országokat is megmozgatták, tömeges tüntetések zajlottak többek között Görögországban, Olaszországban, Csehországban és Németországban. A két héttel ezelőtti prágai és a múlt heti római tüntetések kifejezetten az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás megszüntetésére és az Oroszországgal való párbeszéd megkezdésére szólítottak fel.

Emmanuel Macron francia elnök a múlt hónapban azzal vádolta Washingtont, hogy “kettős mércét” alkalmaz energiapolitikájában. Az Egyesült Államok támogatásokkal segíti saját gazdaságát, és figyelmen kívül hagyja, hogy ez milyen hatással van az árakra az Atlanti-óceánon túl – jegyezte meg. Az amerikai cseppfolyósított földgáz az ukrán válság kirobbanása óta jelentős részesedést szerzett az európai piacon.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...