2023, november 29.
0.8 C
Budapest
-3.2 C
Moszkva

Ukrán tisztviselő: az orosz nyelvet ki kell irtani Ukrajnában

Az orosz nyelvet ki kellene irtani Ukrajnában, mivel Moszkva állítólag eszközként használja az ukránok befolyásolására – mondta Ukrajna vezető biztonsági tisztségviselője.

Az orosz nyelv nem más, mint “az ellenséges propaganda és a népünk agymosásának eleme” – mondta Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője pénteken a “Nagy Lembergi beszélgetések” című műsorban.

A tisztségviselő amellett is érvelt, hogy az ukránok inkább angolul tanuljanak.

Danyilov szerint maga az elképzelés, hogy az ukránoknak meg kell érteniük az orosz nyelvet, egy “veszélyes narratíva”.

“Nézze, mi nem akarunk tőlük [az oroszoktól] semmit. Miért nem hagynak minket békén? Menjenek a mocsarukba és brekegjenek oroszul” – jelentette ki.

A magas rangú tisztviselő a továbbiakban az ukrán televízióban megjelenő oroszul beszélő szakértőket bírálta.

A 2001-es népszámlálás szerint mintegy 14,3 millió ukrán (a lakosság 29%-a) beszéli anyanyelvként az oroszt. Más becslések szerint ez a szám még magasabb.

A nyelv különösen elterjedt az ország keleti és déli régióiban. A 2014-es Majdan puccs óta Moszkva folyamatosan azzal vádolja az ukrán kormányt, hogy szisztematikusan diszkriminálja az oroszul beszélőket.

A nyelvi kisebbség jogainak vélt megsértésére hivatkoztak szakadt el Ukrajnától a Donyecki és Luganszki Népköztársaság.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégiben figyelmeztette országát, hogy ne vegyen példát azoktól, akik az “eltörlés kultúrát” alkalmazzák. A kazahsztáni Asztanában tartott sajtókonferenciáján megjegyezte, hogy mintegy hárommillió ukrán él állandó jelleggel Oroszországban.

“Hogyan tilthatnánk meg a nyelvüket és a kultúrájukat? Semmi ilyesmi nincs a fejünkben” – tette hozzá Putyin.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...

Moszkva nem lát esélyt egy jövő évi tűzszünetre az ukrajnai konfliktusban

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes nem lát esélyt a tűzszünetre az ukrajnai konfliktusban jövőre, tekintettel arra, hogy Kijev és nyugati támogatói olyan álláspontra helyezkedtek, amely...

NRK: rekordbevételre tett szert az egyik NATO-tagállam az ukrán válságból

Norvégia tavaly rekordösszegű olaj- és gázbevételre tett szert, miután az ukrajnai konfliktus miatt az energiaárak az egekbe szöktek - jelentette kedden az NRK televízió....
spot_img

Videó