2022, december 5.
5.4 C
Budapest
-12.1 C
Moszkva

Ukrán tisztviselő: az orosz nyelvet ki kell irtani Ukrajnában

Az orosz nyelvet ki kellene irtani Ukrajnában, mivel Moszkva állítólag eszközként használja az ukránok befolyásolására – mondta Ukrajna vezető biztonsági tisztségviselője.

Az orosz nyelv nem más, mint “az ellenséges propaganda és a népünk agymosásának eleme” – mondta Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője pénteken a “Nagy Lembergi beszélgetések” című műsorban.

A tisztségviselő amellett is érvelt, hogy az ukránok inkább angolul tanuljanak.

Danyilov szerint maga az elképzelés, hogy az ukránoknak meg kell érteniük az orosz nyelvet, egy “veszélyes narratíva”.

“Nézze, mi nem akarunk tőlük [az oroszoktól] semmit. Miért nem hagynak minket békén? Menjenek a mocsarukba és brekegjenek oroszul” – jelentette ki.

A magas rangú tisztviselő a továbbiakban az ukrán televízióban megjelenő oroszul beszélő szakértőket bírálta.

A 2001-es népszámlálás szerint mintegy 14,3 millió ukrán (a lakosság 29%-a) beszéli anyanyelvként az oroszt. Más becslések szerint ez a szám még magasabb.

A nyelv különösen elterjedt az ország keleti és déli régióiban. A 2014-es Majdan puccs óta Moszkva folyamatosan azzal vádolja az ukrán kormányt, hogy szisztematikusan diszkriminálja az oroszul beszélőket.

A nyelvi kisebbség jogainak vélt megsértésére hivatkoztak szakadt el Ukrajnától a Donyecki és Luganszki Népköztársaság.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégiben figyelmeztette országát, hogy ne vegyen példát azoktól, akik az “eltörlés kultúrát” alkalmazzák. A kazahsztáni Asztanában tartott sajtókonferenciáján megjegyezte, hogy mintegy hárommillió ukrán él állandó jelleggel Oroszországban.

“Hogyan tilthatnánk meg a nyelvüket és a kultúrájukat? Semmi ilyesmi nincs a fejünkben” – tette hozzá Putyin.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...