2022, augusztus 16.
32.7 C
Budapest
28.3 C
Moszkva
Array

Szocsi Olimpia: Moszkva merénylet előkészítésével gyanúsítja Grúziát

GrúziaMoszkva azzal gyanúsítja Grúziát, hogy szeparatistákkal együtt merényletet készített elő a 2014-es szocsi téli olimpia ellen, s ehhez a merénylethez használták volna fel azokat a fegyvereket, amelyekre Abháziában bukkantak május elején. Az orosz terrorellenes bizottság csütörtöki közlése szerint jelentős fegyverkészletre bukkantak a Szovjetunió szétesésekor Grúziától elszakadt Abháziában. A fegyverek között Igla és Sztrela rakétákat, tankelhárító rakétákat, gránátokat, trotilt, több tízezer lőszert találtak a Doku Umarov vezette csecsen lázadó csoport abház sejtjének felderítését célzó, még 2011-ben elkezdett akcióban. Moszkva állítása szerint Umarov szeparatista vezér, aki 2007-ben alapította meg a Kaukázusi Emirátus elnevezésű szervezetét, és a fegyverek Abháziába szállítását irányította, szoros kapcsolatban áll a grúz különleges szolgálatokkal. Az orosz hatóságok ezért a merénylet előkészítésével Grúziát is meggyanúsították. Az orosz terrorellenes bizottság közlése szerint a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak sikerült megállapítania, hogy a fegyveresek 2012-2014-ben tervezték Szocsiba áttelepíteni a most fellelt fegyvereket, hogy azt a téli olimpiai játékok előkészítése és lebonyolítása idején terrorcselekmények elkövetésére használják fel.

A felderítés során az abház fegyveres csoport vezetőit őrizetbe vették. Még februárban elfogták a fegyvert továbbító futárt, aki Grúziából 300 detonátort szállított a kaukázusi területen működő, Umarovhoz tartozó sejtnek.

A terrorellenes bizottság úgy véli, hogy sikerült jelentős csapást mérni a terrorista csoportra, megfosztva azt jelentős nagyságrendű fegyverzettől, hogy ne legyen képes meghiúsítani a szocsi téli olimpiát, s ne ingathassa meg az észak-kaukázusi régió stabilitását.

Az Észak-Kaukázus Oroszország legnyugtalanabb része, a térség köztársaságaiban folyamatosak a kisebb-nagyobb összetűzések, terrorakciók, és ide nyúlnak az Oroszországban elkövetett terrorcselekmények többségének gyökerei is. Eleinte ezek a köztársaságok el akartak szakadni Oroszországtól. Az elmúlt években a szakadár csoportok helyére az iszlám szélsőségesek léptek, s a nagyon rossz gazdasági helyzet, a hatalmas munkanélküliség miatt állandó az utánpótlásuk.

Május 3-án, Vlagyimir Putyin államfői beiktatása előtt négy nappal az Oroszországi Föderációhoz tartozó Dagesztán fővárosában két pokolgép robbant fel egy közúti ellenőrzőposztnál. A terrorcselekménynek 13 halálos áldozata volt, több mint százan megsebesültek.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Kuleba: a nyugati országok Ukrajna bukására várnak

Több nyugati ország arra vár, hogy Kijev megadja magát, és azt hiszik, hogy a problémáik azonnal megoldódnak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy...

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...