2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Oroszország támogatja Egyiptom csatlakozási kérelmét a BRICS-csoporthoz

Oroszország támogatja Egyiptom csatlakozási kérelmét a BRICS-csoporthpz – közölte a RIA Novosztyi hírügynökséggel Georgij Boriszenko kairói orosz nagykövet.

“Erre azután kerülhet sor, hogy a szövetségen belül véglegesen megállapodtak az új országok felvételének kritériumairól és eljárásáról, mivel a jelenlegi tagok eltérő véleményen vannak ebben a kérdésben” – mondta.

A diplomata szerint a BRICS-hez való csatlakozás széleskörű politikai és gazdasági lehetőségeket nyitna meg az egyiptomiak előtt, többek között növelné súlyukat a világpolitikában, és részt vehetnének a dollárral szemben alternatív fizetési mechanizmusok létrehozásában.

“Maga a csoport számára Egyiptom, amely Afrikát és az arab közösséget is képviseli, egy ősi civilizáció utódja, és nagyon fiatal népességgel rendelkezik, nem beszélve arról, hogy a Szuezi-csatornának köszönhetően stratégiai helyzetben van a világban” – mondta Boriszenko.

A nagykövet hozzátette, hogy 2021-ben Kairót Moszkva aktív támogatásával felvették a BRICS-csoporthoz tartozó Új Fejlesztési Bankba.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó