2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Erdogan: Európa saját magának okozta a gázválságot

Kemény tél elé nézhetnek az európai államok, és erről ők maguk tehetnek – figyelmeztetett Recep Tayyip Erdogan török elnök keddi ankarai sajtótájékoztatóján.

A török vezető újságíróknak elmondta, hogy “Európa azt aratja, amit vetett”, amikor a régiót sújtó földgázhiányról van szó, és hogy az országok Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szembeni hozzáállása és a Moszkva ellen bevezetett átfogó szankciók okolhatóak a jelenlegi válságért.

“Úgy gondolom, hogy Európa komoly gondokkal fogja tölteni az idei telet. Törökországnak jelenleg nincsenek ilyen problémái a gázellátással” – jegyezte meg Erdogan.

Erdogan kijelentése azután hangzott el, hogy Moszkva figyelmeztetett egy fenyegető “hatalmas globális viharra”, amelyet a nyugati országok “logikátlan és gyakran abszurd” lépései okoznak. A Kreml hétfői nyilatkozatában megjegyezte, hogy az Egyesült Államok, az EU és más országok által Oroszország ellen bevezetett szankciók visszafelé sültek el, és kiterjedt energiaválságot, valamint rekordszintű inflációt eredményeztek Nyugaton.

A földgáz ára hétfőn 30%-kal ugrott meg, miután az oroszországi Északi Áramlat-1 gázvezeték működését a szankciókkal kapcsolatos karbantartási problémák miatt nem tudta újraindítani. Az üzemeltető Gazprom orosz energiaipari óriásvállalat közölte, hogy a gázvezeték határozatlan ideig zárva marad, miután egy ellenőrzés során műszaki problémákat találtak a főturbinánál.

Moszkva azt állítja, hogy az Északi Áramlat-1 gázvezeték teljes kapacitású működését csak a nyugati szankciók akadályozzák, a Gazprom pedig arra is figyelmeztetett, hogy az oroszellenes korlátozások akadályozzák a vezeték berendezéseinek rendszeres karbantartását.

Az európai vezetők azzal vádolják Moszkvát, hogy geopolitikai fegyverként használja az energiaellátást, Olaf Scholz német kancellár pedig kijelentette, hogy Oroszország többé nem tekinthető megbízható energiapartnernek. Dmitrij Medvegy orosz elnök a Telegramon válaszolt a kancellár kijelentéseire.amely szerint nem kellene meglepődnie a szállítások leállításán, hiszen Oroszország ellenségeként lépett be egy konfliktusba.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...