2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Japán tiltakozik, amiért Moszkva felmondta a vízummentességi megállapodást a Kuril-szigetekre

A japán kormány “határozott tiltakozást” küldött Oroszországnak Moszkva azon döntése miatt, hogy felmondja a Kuril-szigetekre való könnyített látogatásról szóló megállapodást – közölte Hirokazu Matsuno japán kabinetfőtitkár egy sajtótájékoztatón. Moszkva Tokió barátságtalan intézkedéseire adott válasznak minősíti a döntést.

“Határozott tiltakozást küldtünk ez ellen a döntés ellen” – mondta a japán kormány főtitkára.

A japán külügyminiszter, Josimasza Hajaszi a maga részéről “teljesen alaptalannak és elfogadhatatlannak” nevezte Moszkva döntését. Azt mondta, hogy az oroszellenes szankciók bevezetése az ukrajnai helyzettel függ össze, és hogy Moszkva a kétoldalú együttműködésről szóló döntések meghozatalakor állítólag “megpróbálja a felelősséget Japánra hárítani”.

“Mostanáig semmilyen előzetes értesítést nem kaptunk Oroszországtól ezzel kapcsolatban” – tette hozzá.

Egy nappal korábban a jogi információs portálon nyilvánosságra hozták Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök utasítását, amely felmondja a Japánnal kötött megállapodásokat a Kunashir, Iturup és a Kis-Kuril-hát szigetekre történő könnyített látogatásról.

A szóban forgó megállapodások a kölcsönös utazási eljárásokról szóló 1991. évi megállapodás és az 1999. évi megállapodás az említett helyszínekre történő maximálisan megkönnyített látogatások megszervezéséről. Ez utóbbi szerint a szigetek korábbi lakosainak családtagjaikkal együtt joguk volt egyszerűsített eljárással bejutni a szigetekre.

Az orosz külügyminisztérium korábban közölte, hogy Moszkva Tokió barátságtalan lépései miatt elutasítja a békeszerződésről szóló tárgyalásokat, és kivonul a tárgyalásokból a közös gazdasági tevékenységekről a déli Kuril-szigeteken.

Júniusban Fumio Kishida japán miniszterelnök megígérte, hogy részletesen megvizsgálja az alternatív projekteket az Oroszországgal való vízummentességi programok hiányában. Hokkaidó kormányzója, Naomichi Suzuki arról beszélt, hogy a japánok nem tudták meglátogatni a Kuril-szigeteken eltemetett rokonok sírjait, ezért a hajókról tartottak megemlékezéseket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...