2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Scholz: Oroszország megbízhatatlan energiapartner

Olaf Scholz német kancellár vasárnap azt állította, hogy Oroszország nem tekinthető megbízható energiaszállítónak, és azzal vádolta Moszkvát, hogy megszegi szerződéses kötelezettségeit.

A Zöldek és az FDP pártelnökeivel tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Moszkva “még a hidegháború idején is” mindig megbízható energiapartner volt, de ez a szabály ma már nem érvényes.

A kancellár szerint az ukrajnai konfliktus és az ezzel kapcsolatos szankciók hatásait Németországban is élesen érzik, de Berlin továbbra is támogatni fogja Kijevet Oroszországgal szemben.

Scholz arra számít, hogy Németország nehéz időszakon megy keresztül, de bizakodását fejezte ki, hogy a nemzet meg fog birkózni az energiaszűkösséggel a közelgő téli szezonban.

Németország az Északi Áramlat-1-en keresztül történő földgázellátási problémákkal küzd, amely augusztus 31. óta teljesen leállt. A Balti-tenger alatti földgázvezeték június óta a kapacitás 40 százalékán működött, és naponta mintegy 67 millió köbmétert szolgáltatott. Az ellátás kezdeti csökkenése a gázturbinák tervezett karbantartást követő késedelmes visszaszállítása miatt következett be, ami Kanada Oroszország elleni szankcióinak következménye. Júliusban a gázvezetéken keresztül történő szállítás 20%-ra csökkent, mivel a megmaradt turbinák nagyjavításra szorultak. A hét elején a szállítások teljesen leálltak egy tervezett háromnapos karbantartási szünet miatt, majd később a Gazprom határozatlan idejű leállást jelentett be, miután a turbinában motorolaj-szivárgást találtak.

Több uniós politikus azzal vádolta Moszkvát, hogy geopolitikai fegyverként használja a gázexportot, amit a Kreml tagad. A hét elején Moszkva azt mondta, hogy csak a nyugati szankciók akadályozzák meg az Északi Áramlat-1 teljes kapacitással való működését. Erre azután került sor, hogy Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója többször is figyelmeztette, hogy a szankciók akadályozzák a Siemens Energyt a vezeték berendezéseinek karbantartásában.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna megfenyegette Lengyelországot a tiltakozó gazdák miatt

Kijev fenntartja magának a jogot, hogy megtorlást alkalmazzon Lengyelországgal szemben, ha nem győzi meg a tiltakozó gazdákat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokkolásával -...

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...
spot_img

Videó