2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Nézze meg az oroszországi foci-vb helyszíneit

Kevesebb mint 30 nap van hátra a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságig, de a legtöbb helyszínen már megtartották a tesztmérkőzéseket.

Összegyűjtöttük a legjobb felvételeket a 12 stadionról, amelyekben mérkőzéseket rendeznek. Az ország turisztikai hivatala szerint több mint 1.5 millió külföldi turista érkezik Oroszországba a vb idején.

Luzsnyiki

Moszkva – Férőhely: 80 000 fő

A moszkvai Luzsnyiki lesz a világbajnokság központi stadionja. 1956-ban adták át az akkor Lenin stadionnak keresztelt létesítményt. A stadion a Moszkva folyó partján egy korábban beépítetlen helyen épült fel. Az utóbbi időben számos nagy nemzetközi sporteseményt, köztük az 1980-as nyári olimpiát és a 2008-as UEFA Bajnokok Ligája döntőjének is otthont adott. 2013-ban bezárták és megkezdődött a stadion teljes körű felújítása a világbajnokságra. A munkálatokkal 2017 novemberében készültek el.

A világbajnokságon a Luzsnyikiben hét mérkőzést, köztük a nyitó meccset és a döntőt rendezik.

Mérkőzések: június 14.: Oroszország – Szaúd-Arábia; június 17.: Németország – Mexikó; június 20.: Portugália – Marokkó; június 26.: Dánia – Franciaország; Július 1.: nyolcaddöntő; július 11.: elődöntő; Július 15.: döntő.

Szpartak stadion

Moszkva – Férőhely: 45 000 fő

Az Otkrityije Aréna vagy más néven Szpartak Stadion 2014-ben készült a Szpartak Moszkva labdarúgó klub számára. A főváros az egyetlen helyszín, ahol két stadionban rendeznek mérkőzéseket a világbajnokságon. A Szapartak Stadionban már rendeztek mérkőzéseket a 2017-es Konföderációs kupa alkalmával.

A világbajnokságon 5 mérkőzést játszanak a stadionban.

Mérkőzések: június 16.: Argentína – Izland; június 19.: Lengyelország – Szenegál; június 23.: Belgium – Tunézia; június 27.: Brazília – Szerbia,; július 3.: nyolcaddöntő.

Kalinyingrád Stadion

Kalinyingrád – Férőhely: 35 000 fő

Kalinyingrád balti-tengeri kikötőváros, Oroszország exklávéjának, a Lengyelország és Litvánia között található Kalinyingrádi területnek a székhelye. Korábban Könisbergnek hívták, majd a második világháború után 1946-ban Kalinyingrádra keresztelték.

A Kalinyingrád Stadion más néven Baltika Aréna az Oktyabrszkij-szigeten épült fel, közel a városközponthoz. A létesítmény külseje átlagosnak tűnhet nappal, azonban éjjel lenyűgöző látványt nyújt. Kalinyingrád lesz a vb legnyugatibb helyszíne.

A stadion, amely idén májusban készült el, az orosz másodosztályban szereplő FK Baltika Kalinyingrád futballklub otthona lesz a vb után. Az eredeti tervek szerint 45 000 férőhelyesre tervezték a stadiont a FIFA követelményekkel összhangban, de végül 35 000 férőhelyes terv épült meg, amelyet a FIFA is jóváhagyott. A vb után 25 000 férőhelyes lesz az aréna.

Kalinyingrádban 4 csoportmérkőzést játszanak.

Mérkőzések: június 16: Horvátország – Nigéria; június 22: Szerbia – Svájc; június 25: Spanyolország – Marokkó; június 28: Anglia – Belgium

Volgográd Aréna

Volgográd – Férőhely: 45 000 fő

A második világháború idején vált világszerte ismerté a város, amelyet akkor Sztálingrádnak hívtak. Jelenlegi nevét 1961-ben kapta meg a Volga jobb partján elterülő Volgográd.

A folyó partján, a Mamajev Kurgan háborús emlékmű lábánál felépült impozáns aréna idén április elején készült el. Megjelenése emlékeztet a pekingi Madárfészek olimpiai stadionra.

A Világbajnokság után a stadion az FC Rotor Volgográd futballklub otthona lesz.

Az első testmérkőzést április 21-én rendezték az arénában, de itt lesz az orosz kupa döntője is május 9-én a Győzelem napján. A vb után a stadiont 35 000 férőhelyesre csökkentik.

Mérkőzések: június 18: Tunézia – Anglia; június 22: Nigéria – Izland; június 25: Szaúd-Arábia – Egyiptom; június 28: Japán – Lengyelország.

Jekatyerinburg Aréna

Jekatyerinburg – Férőhely: 35 000 fő

A világbajnokság egyik legkülönlegesebb és legkeletibb helyszíne a Jekatyerinburg Aréna. Az 1.4 millió lakosú város az Urál hegységtől keletre fekszik.

A város központi stadionját, amit 1957-ben adtak át teljeskörűen felújították a világbajnokságra. A férőhelynövelése érdekében a stadionon “kívül” helyezkedik el az ideiglenes lelátó.

A stadion hivatalos újranyitási mérkőzését idén április 15-én tartották, amikor a helyi FC Ural csapata 2-1-re legyőzte a Szpartak Moszkvát.

Jekatyerinburgban négy csoportmérkőzést rendeznek a világbajnokságon, ezután a mobillelátókat elbontják.

Mérkőzések: június 15: Egyiptom – Uruguay; június 21: Franciaország – Peru; június 24: Japán – Szenegál; június 27: Mexikó – Svédország.

Fist Stadion

Szocsi – Férőhely: 48 000

A világbajnokság egyik legszebb és legnépszerűbb helyszíne a Fekete-tenger partján fekvő dél-oroszországi Szocsi lesz. A 2014-es téli olimpia nyitó és záróünnepségének, valamint a 2017-es Konföderációs kupa mérkőzéseinek is otthont adó Fist stadion közvetlenül a tengerparton, az olimpiai parkban fekszik.

A stadion a Kaukázus nyugati hegyvidékén található Fist csúcsról kapta a nevét.

A világbajnokság hat mérkőzését rendezik az üdülőváros stadionjában.

Mérkőzések: június 15: Spanyolország – Portugália; június 18: Belgium – Panama; június 23: Németország – Svédország; június 26: Ausztrália – Peru; július 7: negyeddöntő

Kazany Aréna

Kazany – Férőhely: 45 000

A több mint 1.2 millió lakosú Kazany, Tatárföld fővárosa és büszke arra, hogy Oroszország “sport fővárosa” is.

A Kazany Aréna 2013-ban készült el és itt rendezték a 2013-as nyári  Universiade megnyitó és záró ünnepségét, a 2015-ös úszó-világbajnokságok úszó számait és a Rubin Kazany futballklub mérkőzéseinek is otthont ad.

A stadion homlokzatán Európa legnagyobb kijelzőjét helyezték el. A vb idején hat mérkőzés lesz a stadionban, köztük egy negyeddöntő is.

Mérkőzések: június 16: Franciaország – Ausztrália; június 20: Irán – Spanyolország; június 24: Lengyelország – Kolumbia; június 27: Dél-Korea – Németország; június 30: nyolcaddöntő; július 6: negyeddöntő.

 

Szamara Aréna

Szamara – Férőhely: 45 000 fő

Az építési késedelem miatt az oroszországi labdarúgó-világbajnokság “legproblémásabb” helyszíne. A stadionban csak április 28-án tartják a tesztmérkőzést, amikor a helyi klub a Krilja Szovjetov mérkőzik a Fakel Voronyezs csapatával.

A stadion tervezése igen látványosra sikerült. Megjelenése emlékeztet mindenkit arra, hogy a városban gyártják az orosz űrkutatáshoz kapcsolódó kozmikus eszközök jelentős részét.

A több mint 1.1 millió lakosú Szamara a Volga középső folyásán 50 km hosszan, a folyó bal oldali magas partján terül el, a Szok és a Szamara folyók torkolatánál.

A Szamara Aréna hat vb mérkőzésnek ad majd otthont.

Mérkőzések: június 17: Costa Rica – Szerbia; június 21: Dánia – Ausztrália; június 25: Uruguay – Oroszország; június 28: Szenegál – Kolumbia; július 2: nyolcaddöntő; július 7: negyeddöntő.

Mordovia Aréna

Szaranszk – Férőhely: 44 000 fő

Az oroszországi foci-vb helyszínei közül talán az egyik legismeretlenebb helyszíne Mordvinföld fővárosa Szaranszk.

A több mint 314 000 lakosú Szaranszk a középső-volgai régió egyik legrégebbi városa. Fontos kulturális, oktatási, politikai, pénzügyi, kereskedelmi és gazdasági központ.

A régió nevét viselő stadion, amely az Inszar folyó partján épült fel a világbajnokság után a helyi futballklub otthona lesz és a férőhelyek számét 25 000-re csökkentik.

Az első tesztmérkőzést április 21-én tartották a stadionban, ahol 4 csoportmérkőzést játszanak majd.

Mérkőzések: június 16: Peru – Dánia; június 19: Kolumbia – Japán; június 25: Irán – Portugália; június 28: Panama – Tunézia.

  Nyizsnyij Novgorod stadion

Nyizsnyij Novgorod – Férőhely: 45 000 fő

Nyizsnyij Novgorod, amely az ötödik legnagyobb orosz város a világbajnokság egyik legérdekesebb helyszíne. Országos jelentőségű közlekedési és gazdasági központ, emellett gazdag történelmi múlttal rendelkezik.

A Volga és az Oka folyó találkozásánál fekvő Nyizsnyij Novgorodnak több mint 1.2 millió lakosa van. Az új stadion a folyóparton épült fel.

A stadion a 2018-as világbajnokságot követően várhatóan az orosz válogatott, valamint a Olimpijec Nyizsnyij Novgorod hazai mérkőzéseinek ad otthont.

Rosztov Aréna

Rosztov-na-Donu – Férőhely: 45 000 fő

A Rosztov Aréna egy teljesen új stadion, amely a Moszkvától 1000 kilométerre délre található Rosztov-na-Donu-ban épült fel.

A több mint 1 millió lakosú város a doni régió fontos kulturális, oktatási, politikai, pénzügyi, kereskedelmi és gazdasági központja.

A világbajnokság után az új stadion a helyi futballklub a Rosztov hazai mérkőzéseinek ad majd otthont. Az első tesztmérkőzést április 15-én játszották az arénában.

Mérkőzések: június 17: Brazília – Svájc; június 20: Szaúd-Arábia – Uruguay; június 23: Dél-Korea – Mexikó; Június 26: Izland – Horvátország; július 2: nyolcaddöntő.

Kresztovszkij Stadion

Szentpétervár – Férőhely: 67 000 fő

A szentpétervári Zenit labdarúgóklub stadionja a vb egyik legjelentősebb helyszíne lesz. A történelméről és építészetéről világhírű város stadionja a Kresztovszkij szigeten épült fel, melynek teteje rossz idő esetén zárható.

Itt rendezték a 2017-es Konföderációs kupa nyitó mérkőzését és döntőjét is.

Az 5.1 millió lakosával az 1703-ban Nagy Péter cár által alapított Szentpétervár Oroszország második legnépesebb városa Moszkva után.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna megfenyegette Lengyelországot a tiltakozó gazdák miatt

Kijev fenntartja magának a jogot, hogy megtorlást alkalmazzon Lengyelországgal szemben, ha nem győzi meg a tiltakozó gazdákat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokkolásával -...

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...
spot_img

Videó