2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Elege lett a Gazpromnak a németekből, nyilvánosságra hozták a levelezésük egy részletét

A Siemens és a német kormány is az oroszokat vádolta a gázszállítas csökkentése miatt. A Gazprom elutasította a vádakat.

A Gazprom nyilvánosságra hozta a Siemensszel folytatott levelezés egy részét, valamint az Északi Áramlat gázvezetékhez a portovajai kompresszorállomás turbináiról szóló dokumentumokat.

A dokumentumot a vállalat Telegram-csatornáján tették közzé.

A megosztott link jegyzőkönyvet, egy elvet, egy határozatot és egy figyelmeztetést tartalmaz a Rosztyehnadzor, valamint Artem Sztepanovhoz, a Portovaja CS projektvezetőjéhez és Oleg Titovhoz, a Siemens Energy LLC vezérigazgatójához intézett felhívásokat.

A kapott információk szerint a gázturbinahajtóművek elmúlt két hónapban végzett ellenőrzései során a szakemberek megállapították, hogy a hőellenállás- és csapágyhőmérséklet-érzékelők meghibásodtak, a hajtóműből olaj szivárgott, több kompresszorlapát megsérült és egyéb hibák is voltak.

Ennek eredményeképpen a Rosztyehnadzor június 13-án jegyzőkönyvet adott ki, amelyben ideiglenesen megtiltotta a gázkompresszor-egység használatát. A Gazprom már másnap bejelentette, hogy a portovajai kompresszorállomáson csak három ilyen kompresszort lehet üzemeltetni. Az orosz exportőr ezután bejelentette a második Siemens-hajtómű leállítását. Egy hónappal később, július 25-én a vállalat leállította egy másik egység működését, mert el kellett küldenie javításra.

A levelezésben a Gazprom arra kérte a Siemens-t, hogy nevezze meg a hibák lehetséges okait, és ismertesse a hibák kijavításának módjait.

Korábban pénteken Vitalij Markelov, az orosz gázipari konszern elnökhelyettese azt mondta, hogy a Siemens a feltárt hibák közül legfeljebb négyet javított ki. Ugyanakkor a Gazprom tíz levelet küldött a vállalat képviseletének, de nem kapott konstruktív javaslatokat arra vonatkozóan, hogyan lehetne helyreállítani a turbina biztonságát és megbízhatóságát.

“Az Északi Áramlat, az Európa gázellátásának fő útvonala tíznapos tervezett karbantartás után július 21-én újraindult. A szállítás a napi közel 170 millió köbméteres kapacitás 40 százalékával folytatódott.”

A Gazprom a kapacitás csökkenését a Siemens késedelmének tulajdonította, amely az Ottawa által bevezetett oroszellenes szankciók miatt nem tudta visszaszállítani a Portovaja CS turbináját a javításból. Július elején a probléma megoldódott: Kanada beleegyezett, hogy az egységet Németországba küldjék, hogy onnan továbbszállítsák Oroszországba.

Robert Habeck német gazdasági miniszter a múlt héten megerősítette a gázturbina átadását, és azt mondta, hogy az orosz gázipari vállalatnak történő átadást utólag jelentik be. Berlin azonban “biztonsági okokból” nem pontosította, hogy hol található most az egység.

Mint Vlagyimir Putyin rámutatott, a Gazprom teljesíti és tervezi teljesíteni minden kötelezettségét, és kész annyi gázt szállítani, amennyire igény van.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...