2022, november 26.
5.2 C
Budapest
-6.1 C
Moszkva

Egy hónapot bírtak a német tüzérségi ágyúk az ukrán fronton, elromlottak – írja a Der Spiegel

A német tüzérségi ágyúk egy hónappal azután, hogy Ukrajnába szállították őket, elromlanak – jelentette pénteken a Der Spiegel. A fegyverek állítólag nehezen bírják a nagy tűzerőt, amelynek az ukrán hadsereg kiteszi őket.

A június végén Ukrajnának küldött hét Panzerhaubitze 2000 löveg közül néhányon már “az elhasználódás jelei” mutatkoznak – jelentette a német híroldal névtelen forrásokra hivatkozva. A hardverek egy része hibaüzeneteket mutat, és javításra szorul.

A német hadsereg úgy véli, hogy a problémák az ukrán erők által naponta kilőtt lövedékek nagy számából adódnak, ami károsítja az ágyúk töltőmechanizmusát. A napi 100 lövedék kilövése nagy intenzitású használatnak számít – jegyezte meg a jelentés, hozzátéve, hogy az ukránok ennél a számnál “jóval többet” lőnek ki.

Annak ellenére, hogy a jelek szerint túlterhelik a német ágyúkat, a kijevi erők még mindig csak a töredékét lövik ki azoknak a lövedékeknek, amelyeket az orosz hadsereg viszonzásul küld. Ukrán tisztviselők a hónap elején azt állították, hogy ágyúik naponta 6000 lövedéket használnak fel, szemben az oroszok 20 000-ével. Ez a terhelés sem oszlik meg egyenlően a tüzérségi lövegek között, mivel Oroszország minden egyes ukrán lövedékre 15-el válaszol.

Mivel a lőszerkészletek fogytán vannak, Ukrajna a német tarackokból származó, nem kompatibilis lőszerrel is megpróbált tüzelni – számolt be a Der Spiegel. Miután megtudta, hogy ágyúi nem tudnak nagy pontosságú lőszert kilőni, azóta a német hadsereg pótalkatrészeket küldött a helyzet orvoslására – olvasható a riportban.

Berlin állítólag egy lengyelországi javítóközpont felállításán is dolgozik, hogy az ágyúk újra bevethetőek legyenek.

A Panzerhaubitze 2000-es nem az egyetlen külföldi fegyver, amely a jelek szerint meghibásodik az ukrán harctéren. Az elfogott ukrán katonák a Javelin rakétavetőket – az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok által küldött vállról indítható rakétákat – “teljesen használhatatlannak” minősítették a városi harcokban, míg a katonák állítólag akkumulátorproblémákkal találkoznak az NLAW-val, “ami lehetetlenné teszi a használatát”.

A német Gepard légvédelmi harckocsik, amelyekből ötöt kaptak Ukrajnának, szintén kompatibilitási problémákba ütköztek a norvég lőszereikkel – jegyezte meg a Der Spiegel.

Brit és amerikai elemzők szerint a különböző beszállítóktól származó fegyverrendszerek ilyen keverése és összepárosítása “komoly kihívást” jelent Kijev számára.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...