2022, december 1.
3.2 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Ajjaj! A Gazprom újabb turbinát állít le az Északi Áramlat gázvezetéken

Az orosz Gazprom energetikai nagyvállalat leállítja egy újabb Siemens-turbina működését – jelentette be a vállalat hétfőn. Az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő szállítás július 27-től nem haladja meg a napi 33 millió köbmétert – írja a Kommerszant című üzleti napilap. Ez a vezeték kapacitásának 20 százalékának felelne meg.

A Gazprom szerint a turbina leállításáról szóló döntést annak műszaki állapota és az a tény indokolta, hogy esedékes a turbina nagyjavítása.

A német szövetségi gazdasági minisztérium közölte, hogy az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő gázszállítás csökkentésének nincsenek műszaki okai – idézte a média a minisztérium egyik berlini képviselőjét, aki újságíróknak nyilatkozott.

A Kommerszant korábbi jelentése szerint a portovajai kompresszorállomás kilenc turbinája közül több javításra szorul. A lap megjegyzi, hogy a Gazprom egyelőre nem engedélyezte a további javításokat, és az egyik turbina nagyjavítása mintegy három hónapot vett igénybe. A jelenlegi engedélyezési szerződés értelmében a Siemens Energy 2024 végéig még öt turbinát fogadhat be javításra.

Mindez azt követően történt, hogy Oroszország, Kanada és Németország között vita alakult ki egy Siemens-turbina miatt, amelyet Montrealba küldtek javításra, de Ottawa Moszkva elleni szankciói miatt nem küldte vissza időben. A Gazprom a késedelemre hivatkozva a múlt hónapban 60%-kal csökkentette a Németországba irányuló gázszállítást. Kanada végül elküldte az alkatrészt Németországba, ahol jelenleg az Oroszországba történő szállításra vár. A Gazprom hétfőn korábban közölte, hogy a Kanadától és a Siemens-től a turbina szállításával kapcsolatban kapott papírok nem tisztázzák a szankciókkal kapcsolatos kérdéseket.

Olaf Scholz német kancellár a múlt héten azt mondta, hogy Berlin nem számíthat tovább Moszkvára a gázszállítások tekintetében, és kijelentette, hogy nem győzték meg Oroszország azon kijelentései, amelyek szerint a Siemens késedelmesen megjavított turbinája szükséges az Északi Áramlat-1 gázvezeték teljes körű működéséhez.

Moszkva hétfőn visszautasította az állítást, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy a szállítások mennyiségének csökkenése a nyugati szankciókból eredő műszaki problémák miatt következett be.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...