2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Február óta először volt magas szintű kapcsolatfelvétel Oroszország és az Egyesült Államok között

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Washington kérésére telefonon beszélt Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel – erősítette meg a minisztérium.

Ez volt az első beszélgetés Moszkva és Washington vezető diplomatái között azóta, hogy Oroszország februárban katonai offenzívát indított Ukrajnában.

A konfliktuson kívül megvitatták a múlt héten Törökországban aláírt ukrán gabonaexportról szóló megállapodást és egy esetleges fogolycserét a két ország között – jelentette a minisztérium.

Korábban pénteken Blinken egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy “őszinte és közvetlen beszélgetést” folytatott az orosz miniszterrel, és “nyomást gyakorolt a Kremlre, hogy fogadja el azt az érdemi javaslatot, amelyet Paul Whelan és Brittney Griner szabadon bocsátására tettünk”.

Brittney Griner kosárlabda-sztár és Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogos jelenleg mindketten orosz őrizetben vannak. Grinert kábítószer-csempészet vádjával tartóztatták le, Whelant pedig kémkedés miatt börtönözték be.

A CNN korábban arról számolt be, hogy kicserélhetik őket Viktor But orosz fegyverkereskedőre, akit 2012-ben egy manhattani szövetségi bíróság 25 év börtönbüntetésre ítélt egy Egyesült Államok által jegyzékbe vett terrorista szervezetnek nyújtott segítség és amerikai állampolgárok megölésére irányuló összeesküvés vádjával.

Moszkva nem erősítette meg, hogy konkrét javaslatokat kapott volna az Egyesült Államoktól az ügyben, ehelyett Lavrov azt mondta, hogy sürgette az Egyesült Államokat, hogy “térjenek vissza a szakmai párbeszédhez a “csendes diplomácia” formájában, mindenféle spekuláció nélkül”. Az amerikai külügyminisztérium nem árult el részleteket az “érdemi javaslatáról”, és eddig nem említette név szerint Butot.

A miniszter azt is elmondta, hogy a Kijevnek történő folyamatos nyugati fegyverszállítások csak meghosszabbítanák az Ukrajnában zajló konfliktust, és további emberi szenvedéshez vezetnének. Az Ukrajnában lévő orosz erők szigorúan betartják a nemzetközi jog normáit – mondta Lavrov, hozzátéve, hogy Oroszország rendszerszintű erőfeszítéseket is tesz annak érdekében, hogy az ellenőrzése alatt álló területeken élő embereknek segítsen visszatérni a normális életbe.

A beszélgetésre azután került sor, hogy amerikai diplomaták közölték, többször kérték Lavrov és Blinken telefonbeszélgetését az esetleges fogolycsere megvitatására.

Csütörtökön Moszkva közölte, hogy Lavrov megfontolja a kérést, amint időbeosztása lehetővé teszi. Az orosz miniszter hamarosan részt vesz a Sanghaji Együttműködési Szervezet miniszteri csúcstalálkozóján és több kétoldalú találkozót tart.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...