2022, december 1.
3.2 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Csúcson a rubel, emelkedett az orosz arany- és devizatartalék

Oroszország devizatartaléka egy hét alatt 2.1 milliárd dollárral emelkedett és elérte a 381.1 milliárd dollárt – közölte az Orosz Központi Bank.

Az orosz jegybank a rubel támogatása helyett, továbbra is folytatja a devizatartalékai feltöltését. Ellentétben Szaúd-Arábiával és Kínával, akik saját fizetőeszközük felszínen tartására használják fel devizatartalékaikat. Az Orosz Központi Bank azután döntött így, hogy 2014 végén 67 milliárd dollárt költöttek a rubel összeomlásának megfékezésére, amely végül nem járt sikerrel.

Bevált a stratégia

A jegybank beavatkozása nélkül is stabilizálódott az orosz fizetőeszköz árfolyama. Az olajárával együtt emelkedett a rubel árfolyama is. Az orosz fizetőeszköz árfolyam emelkedéséhez a jegybank bejelentése is hozzájárult, amely szerint változatlan szinten hagyják az alapkamatot. A döntésre reagálva az orosz rubel árfolyama háromhavi csúcspontra ugrott a dollárral szemben: egy dollárért 67,9050 rubelt adtak a korábbi 68,5925 rubel helyett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte, hogy a devizatartalékoknak köszönhetően vészelték át a 2008-2009-es gazdasági válságot jelentősebb veszteségek nélkül. Putyin 2000-es hatalomra kerülése óta fellendítette Oroszország arany- devizatartalékait és visszafizette az ország nemzetközi adósságait, amely most az egyik legalacsonyabb a vezető gazdasági hatalmak között.

Az ipari termelés is növekedésnek indult

Az orosz statisztikai hivatal ma közölte, hogy az ipari termelés 1 százalékkal bővült februárban az előző év azonos időszakához képest. Utoljára tavaly januárban mértek növekedést az orosz iparban. A húzóerőt a bányaipar jelentette: a termelés 5,8 százalékkal növekedett éves összevetésben. A feldolgozóipar teljesítménye viszont 1 százalékkal csökkent, míg az elektromos energia, a gáz és a víz termelése stagnált. 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...