2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

Juncker: vízummentességet fog javasolni Ukrajnának áprilisban az Európai Bizottság

Az Ukrajnával szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer eltörlésére fog javaslatot tenni áprilisban az Európai Bizottság – jelentette be csütörtökön Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület vezetője, miután Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével közösen megbeszélést folytatott Petro Porosenko ukrán államfővel.

“Közös érdekünk megkönnyíteni állampolgáraink utazását egymás országaiba. Ukrajna az utóbbi időben komoly reformokat hajtott végre (…) és ezek a lépések lehetővé fogják tenni számunkra, hogy áprilisban javaslatot tegyünk a vízumliberalizációra” – közölte Juncker a közösen tartott sajtótájékoztatón.

A brüsszeli testület vezetője emlékeztetett rá, hogy az Európai Bizottság szerdán 20 millió euróval megemelte a kelet-ukrajnai konfliktus által érintett embereknek nyújtott humanitárius támogatását.

 Az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke elmondta, folytatni fogják a diplomáciai erőfeszítéseket a minszki egyezmények végrehajtása érdekében. Hangsúlyozta: az Oroszországot sújtó uniós szankciók sorsa továbbra is a megállapodások maradéktalan végrehajtásától függ majd.

Tusk emellett ismételten felszólította az orosz hatóságokat az Oroszországban gyilkossággal vádolt és bebörtönzött ukrán pilóta, Nagyija Szavcsenko azonnali szabadon engedésére.

Petro Porosenko később Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia államfővel egyeztetett. A találkozón a felek hangsúlyozták, az ukrajnai béke megteremtése érdekében döntő fontossága van a minszki egyezmények betartásának. Kiemelték, ehhez elengedhetetlen annak biztosítása, hogy betartják a fegyverszünetet, a harcoló felek visszavonják a nehézfegyvereiket és beengedik a nemzetközi megfigyelőket Kelet-Ukrajnába.

A három állami vezető tanácskozásán Nagyija Szavcsenko ügyéről is tárgyaltak bennfentes források szerint. A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus 2014-ben tört ki az ukrán haderő és az oroszbarát felkelők között. Kijev és a Nyugat azzal vádolják Moszkvát, hogy a Krím félsziget és Oroszország újraegyesülése után katonákat vezényelt Kelet-Ukrajnába, az orosz kormány azonban ezt következetesen tagadja. A konfliktus békés rendezéséről 2015. február 12-én kötöttek megállapodást Minszkben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...