2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Az USA jóváhagyja a fegyvereladásokat Tajvannak

A Biden-kormányzat pénteken hivatalos értesítést küldött az amerikai kongresszusnak arról a szándékáról, hogy radarokat, hajó- és légvédelmi rakétákat adjon el Tajvannak. A felszerelési és karbantartási szerződések összértéke valamivel több mint 1,1 milliárd dollár.

Ez az ötödik – és az eddigi legnagyobb – fegyvercsomag Tajvan számára, amelyet a jelenlegi amerikai kormány jóváhagyott. Legdrágább eleme egy SRP felderítő radarrendszer, amelynek értéke 665,4 millió dollár, ezt követi 60 Harpoon hajóelhárító rakéta 355 millió dollár értékben, valamint 100 Sidewinder légvédelmi rakéta 85,6 millió dollár értékben. A szerződések a kapcsolódó felszereléseket, alkatrészeket és karbantartást is tartalmazzák.

A három szerződést a Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség pénteken a hivatalos értesítési folyamat részeként zöld utat kapott a Kongresszus előtt.

A hét elején, miután egyes amerikai orgánumok nyilvánosságra hozták az eladások kiszivárgott részleteit, Kína figyelmeztette az Egyesült Államokat. A washingtoni kínai nagykövetség szóvivője, Liu Pengyu azt mondta, hogy Peking “határozott és kemény intézkedésekkel” fog válaszolni, ha az USA továbbra is fegyvereket ad el Tajpejnek.

Tajvanon kínai nacionalisták uralkodnak, akik 1949-ben hagyták el a szárazföldet, miután a polgárháborút elveszítették a kommunista erőkkel szemben. Peking Kína részének tekinti a szigetet, és az Egyesült Államok számos hivatalosan elismerte ezt az “Egy Kína” politikát. Augusztus elején azonban az amerikai képviselőház elnöke, Nancy Pelosi – egy prominens demokrata – Tajpejbe látogatott, majd őt két további kongresszusi küldöttség követte. Kína erre reagálva hatalmas tengeri és légi hadgyakorlatokat rendezett Tajvan körül, amire az USA azzal válaszolt, hogy az amerikai haditengerészet hajói áthaladtak a Tajvani-szoroson.

Bár Joe Biden elnök kormánya felgyorsította az amerikai fegyvereladásokat Tajvan felé, a Washington Post szerint a jóváhagyott szállítmányok egyike sem került még átadásra.

“Általában négy-öt évbe telik, amíg a fegyvereket leszállítják és bevetik” – mondta az amerikai-tajvani üzleti tanács elnöke, Rupert Hammond-Chambers a lapnak, és ezt a külföldi hadi értékesítések szokásos menetrendjének nevezte. Az amerikai fegyvergyártók egyszerűen nem képesek felgyorsítani a termelést, és az ukrajnai konfliktus már így is sok erőforrásukat veszi el – tette hozzá. A Donald Trump elnök alatt Tajvannak ígért fegyverek és felszerelések nagy részét még nem szállították le – mondta Hammond-Chambers.

A Fehér Ház Tajvanért és Kínáért felelős vezető igazgatója, Laura Rosenberger a Postnak elmondta, hogy “jelentős erőfeszítéseket” tettek a folyamat felgyorsítására, és hogy a Biden-kormányzat “nagyon tisztában van azzal, hogy fel kell gyorsítani a szállítást”.

Mind a demokraták, mind a republikánusok a Kongresszusban az értékesítési folyamat egyszerűsítésén dolgoznak, megvizsgálják a szabályok módosítását, amelyek megkövetelik annak felmérését, hogy az ilyen fegyverek rossz kezekbe kerülhetnek-e, vagy veszélyt jelenthetnek-e az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeire.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...