2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Peking óva intette Bident Tajvan felfegyverzésétől

Kína “határozott és kemény intézkedésekkel” fog válaszolni, ha Washington folytatja a katonai együttműködést Tajvannal – közölte Liu Pengyu, Kína washingtoni nagykövetségének szóvivője hétfőn.

A nyilatkozat azután hangzott el, hogy a Politico arról számolt be, hogy Joe Biden kormánya a tervek szerint a törvényhozók jóváhagyását kéri a szigetnek szánt, 1.1 milliárd dollárra becsült fegyvereladásról.

Az amerikai fegyvereladások Tajvan számára az “egy Kína” politika és az USA és Kína között létrejött egyéb diplomáciai megállapodások “égbekiáltó megsértését” jelentik – mondta Liu a TASZSZ orosz hírügynökségnek, amikor a bejelentett fegyverszállításról kérdezték. Az ilyen üzletek “felbátorítják a szeparatistákat” és fokozzák a feszültséget a Tajvani-szorosban – tette hozzá a szóvivő.

“Az amerikai félnek azonnal le kell állítania a Tajvanra irányuló fegyvereladásokat és a Tajvannal való katonai kapcsolatfelvételt, fel kell hagynia olyan tényezők létrehozásával, amelyek feszültségekhez vezethetnek a Tajvani-szorosban, és be kell tartania az amerikai kormány nyilatkozatát, miszerint nem támogatja “Tajvan függetlenségét”” – hangsúlyozta a diplomata.

Liu a továbbiakban kijelentette, hogy Kína “határozott és kemény” lépéseket fog tenni szuverenitása és biztonsági érdekei védelmében.

A Politico által idézett források szerint a Biden-kormányzat által Tajvan számára fontolóra vett fegyvercsomag tartalmaz 60 darab AGM-84L Harpoon Block II hajóelhárító rakétát 355 millió dollárért, 100 darab AIM-9X Block II Sidewinder levegő-levegő rakétát 85,6 millió dollárért, valamint egy megfigyelőradar-szerződés meghosszabbítását mintegy 655,4 millió dollár értékben.

A Tajvani-szorosban augusztus eleje óta nagy a feszültség, amikor Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke Peking többszöri figyelmeztetése ellenére Tajpejbe látogatott. Az ellentmondásos utazás az USA és Kína közötti kapcsolatokat a mélybe taszította, és többszöri kínai hadgyakorlatot eredményezett a térségben.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna megfenyegette Lengyelországot a tiltakozó gazdák miatt

Kijev fenntartja magának a jogot, hogy megtorlást alkalmazzon Lengyelországgal szemben, ha nem győzi meg a tiltakozó gazdákat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokkolásával -...

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...
spot_img

Videó