2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Peking óva intette Bident Tajvan felfegyverzésétől

Kína “határozott és kemény intézkedésekkel” fog válaszolni, ha Washington folytatja a katonai együttműködést Tajvannal – közölte Liu Pengyu, Kína washingtoni nagykövetségének szóvivője hétfőn.

A nyilatkozat azután hangzott el, hogy a Politico arról számolt be, hogy Joe Biden kormánya a tervek szerint a törvényhozók jóváhagyását kéri a szigetnek szánt, 1.1 milliárd dollárra becsült fegyvereladásról.

Az amerikai fegyvereladások Tajvan számára az “egy Kína” politika és az USA és Kína között létrejött egyéb diplomáciai megállapodások “égbekiáltó megsértését” jelentik – mondta Liu a TASZSZ orosz hírügynökségnek, amikor a bejelentett fegyverszállításról kérdezték. Az ilyen üzletek “felbátorítják a szeparatistákat” és fokozzák a feszültséget a Tajvani-szorosban – tette hozzá a szóvivő.

“Az amerikai félnek azonnal le kell állítania a Tajvanra irányuló fegyvereladásokat és a Tajvannal való katonai kapcsolatfelvételt, fel kell hagynia olyan tényezők létrehozásával, amelyek feszültségekhez vezethetnek a Tajvani-szorosban, és be kell tartania az amerikai kormány nyilatkozatát, miszerint nem támogatja “Tajvan függetlenségét”” – hangsúlyozta a diplomata.

Liu a továbbiakban kijelentette, hogy Kína “határozott és kemény” lépéseket fog tenni szuverenitása és biztonsági érdekei védelmében.

A Politico által idézett források szerint a Biden-kormányzat által Tajvan számára fontolóra vett fegyvercsomag tartalmaz 60 darab AGM-84L Harpoon Block II hajóelhárító rakétát 355 millió dollárért, 100 darab AIM-9X Block II Sidewinder levegő-levegő rakétát 85,6 millió dollárért, valamint egy megfigyelőradar-szerződés meghosszabbítását mintegy 655,4 millió dollár értékben.

A Tajvani-szorosban augusztus eleje óta nagy a feszültség, amikor Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke Peking többszöri figyelmeztetése ellenére Tajpejbe látogatott. Az ellentmondásos utazás az USA és Kína közötti kapcsolatokat a mélybe taszította, és többszöri kínai hadgyakorlatot eredményezett a térségben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...