2022, december 8.
0.2 C
Budapest
-8.9 C
Moszkva

Két amerikai hadihajó haladt át a Tajvani-szoroson

A Washington és Peking közötti feszültség kiéleződése óta először haladt át két amerikai hadihajó a Tajvani-szorosnon – jelentette a Reuters három amerikai tisztviselőre hivatkozva.

Frissítés:

“Az amerikai haditengerészet két hadihajója áthalad a Tajvani-szoros nemzetközi vizein, ez az első ilyen művelet azóta, hogy a Kínával Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása miatt kiéleződött a feszültség” – közölte a hírügynökség.

A műveletben az amerikai haditengerészet Chancellorsville és Antietam cirkálói vesznek részt – közölte az ügynökség.

A Tajvan körüli helyzet azután eszkalálódott, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke ellátogatott a szigetre. Kína, amely hivatalosan saját területének tekinti a szigetet, elítélte a látogatást, mivel úgy látta, hogy Washington támogatja a tajvani szeparatizmust.

Válaszul Peking kiterjedt hadgyakorlatokat tartott a térségben, korlátozó gazdasági intézkedéseket vezettek be a szigettel szemben, és magával Pelosival szemben is szankciókat vezettek be.

A Kínai Népköztársaság központi kormánya és sziget közötti hivatalos kapcsolatok 1949-ben szakadtak meg, miután a Csang Kaj-sek vezette Kuomintang-erők a Kínai Kommunista Párttal vívott polgárháborúban vereséget szenvedtek és Tajvanra költöztek. Az 1980-as évek végén újraindultak az üzleti és informális kapcsolatok a sziget és a szárazföldi Kína között. Az 1990-es évek eleje óta a két fél nem kormányzati szervezeteken – a pekingi székhelyű Cross-Strait Relations Association és a tajpeji székhelyű Cross-Strait Exchange Foundation – keresztül tartja a kapcsolatot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: az ukrajnai katonai művelet hosszabb ideig folytatódhat

Az ukrajnai katonai művelet még egy ideig folytatódhat - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a Civil Társadalmi és Emberi Jogi Tanács ülésén....

Külföldi zsoldosokra és nyugati fegyverekre mértek csapást az orosz erők

Az orosz hadsereg csapást mért a külföldi zsoldosok ideiglenes telepítési pontjára a Harkovi területen található Borivszke (Borovszkoje) falu közelében - közölte az védelmi minisztérium....

Newsweek: az ukrán energetikai infrastruktúra heteken belül teljesen összeomlik

Ukrajna energetikai infrastruktúrájának működése karácsonyra teljesen leállhat - írja a Newsweek a Mercy Corps nevű civil szervezetre hivatkozva. "Az energetikai infrastruktúra heteken belül teljesen összeomolhat,...