2024, március 3.
15.8 C
Budapest
4.3 C
Moszkva

Der Spiegel: Scholz pártja fegyveszállítas helyett békét akar Ukrajnában

Olaf Scholz német kancellár kormánya ígéretet tett arra, hogy bármi áron pénzzel és fegyverekkel támogatja a kijevi kormányt, de saját pártjának egyes tagjai most már békekezdeményezést is szorgalmaznak – jelentette pénteken a Der Spiegel. A lap szerint az SPD több parlamenti képviselője egy drezdai ülésen azt mondta, hogy pártjuknak a békét és a diplomáciát kell ösztönöznie.

“Békekezdeményezésre van szükség az SPD részéről” – mondta állítólag Bernd Westphal, aki a párt gazdaságpolitikai kérdésekben illetékes szóvivője, a találkozón, és “intelligensebb megoldásokat” követelt, mint a háború, amely életeket és infrastruktúrát pusztít, és mindenkit szegényebbé tesz.

“Az SPD a béke pártja, és lendületet kell adnia a békének” – érvelt Westphal a Der Spiegelnek nyilatkozó, a találkozón jelenlévő személyek szerint. Hasonlóan nyilatkoztak Bundestag-képviselőtársai, Nina Scheer és Ralf Stegner is. Stegner szerint Németországnak aktívan részt kell vennie a politikában és a diplomáciában, és nem szabad csupán a fegyverszállító szerepére redukálódnia.

Emmanuel Macron francia elnök csütörtöki beszédében szintén megvédte a diplomáciát, és azt mondta diplomatáinak, hogy senki sem akarja, hogy “Törökország legyen az egyetlen világhatalom, amelyik Oroszországgal tárgyal”. Kijev és az EU keleti tagállamai részéről hangos bírálatokkal szembesült amiatt, hogy az ukrajnai konfliktus februári eszkalálódása óta telefonhívásokat intézett a Kremlhez.

Míg a drezdai SPD-ülésen senki sem kifogásolta a békefelhívásokat, Michael Roth képviselő – aki a külügyi bizottság elnöke – később a Der Spiegelnek elítélte kollégái kijelentéseit.

“Nem mintha nem történtek volna különböző diplomáciai erőfeszítések” – mondta Roth, aki szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök “pszichológiai hadviselése pontosan a mi félelmeinkre irányul”. Meg akarja osztani társadalmainkat és delegitimálni az Ukrajnának nyújtott támogatásunkat”.

Az orosz elnök nem akar békét – erősködött Roth -, ezért az ezt szorgalmazó SPD-tagok “ismét az ő csapdájába esnek”.

A hét elején Annalena Baerbock német külügyminiszter – aki a Scholz “közlekedési lámpa” koalíciójának junior partnereként a Zöldek tagja – egy prágai konferencián azt mondta, hogy támogatni kívánja Ukrajnát, “függetlenül attól, hogy mit gondolnak a német szavazóim”, még akkor is, ha télen az utcára vonulnak, mert nem tudják kifizetni az egekbe szökő energiaszámlákat.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Szijjártó: mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért

Mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Szijjártó...

WSJ: a Krím elleni támadásról kiszivárgott felvétel elmélyítheti a szakadékot a NATO-ban

Egy kiszivárgott hangfelvétel, amely a német hadsereg állítólagos terveit vázolja fel, miszerint segítenének Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákkal támadni a Krím-hidat, szakadást okozhat Berlin és...

38 ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem a Krím felett

A légvédelmi rendszerek 38 ukrán drónt semmisítettek meg a Krím felett - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. "Az éjjel meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete,...
spot_img

Videó