2022, november 29.
1.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Az újabb ukrán ellentámadás is sikertelen volt, jelentős veszteséggel vonultak vissza

Volodimir Zelenszkij rezsimjének újabb kísérlete, hogy újraindítsa a támadásokat a Mikolajiv-Krivij Rih és más irányokban, kudarcot vallott – közölte az orosz védelmi minisztérium.

“Az Arhanhelszke, Olhine és Ternove Podi települések elleni sikertelen támadások során az ellenség jelentős veszteségeket szenvedett, és az ukrán 57. gépesített lövészdandár egyik zászlóalja pedig Szuhoj Sztavok falu közelében vereséget szenvedett.” – közölte a minisztérium.

Az ukrán fél veszteségeit is ismertette az elmúlt két napban megkísérelt ellentámadás során:
-több mint 1700 ukrán katona meghalt;
-két Szu-25-ös;
-Szu-24;
-MiG-29;
-három Mi-8-as helikopter;
-63 tank;
-59 gyalogsági harcjármű;
-48 egyéb páncélozott jármű;
-14 kisteherautó nagy kaliberű gépfegyverekkel.

Igor Konasenkov szóvivő beszámolója szerint az ukrán erők felmentésére az Ingulec folyón átküldött tizenkét lengyel gyártmányú harckocsi közül, mindössze ötnek sikerült visszatérnie, a többi harcokban megsemmisült, vagy felrobbant a saját telepítésű aknamezőkön.

“Az orosz csapatok erőteljes tűzharca megsemmisített néhány tankot. A rendezetlen visszavonulás során több tank is felrobbantotta magát az aknamezőn. Csak öt ukrán harckocsinak sikerült mélyen az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött területre visszatérni” – közölte Konasenkov.

A szóvivő azt mondta, hogy az elmúlt nap folyamán az orosz légierőnek az ukrán 10. hegyi rohamdandár ellen nagy pontosságú fegyverekkel végrehajtott támadásában mintegy félszáz katona vesztette életét és kilenc haditechnikai eszköz vált üzemképtelenné a donyecki régióban lévő Druskivkánál. Karlivkánál az 56. gépesített lövészdandár parancsnoki állását és lőszerraktárát ért koncentrált tűzcsapás több mint negyven embert ölt meg és 12 speciális járművet semmisített meg.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi erők az elmúlt nap folyamán tíz ukrán vezetésipontot, 153 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást és 65 lőállásban lévő tüzérségi egységet támadott, valamint megsemmisített három rakéta- és tüzérségi lőszerraktárt és egy Buk-M1 légvédelmi rakétarendszer-indítóállványt. Az orosz légvédelem lelőtt hét drónt, 57 HIMARS-, Vilha- és Uragan-rakétát.

Oroszország február 24. óta katonai különleges műveletet folytat Ukrajna denácifikálására és demilitarizálására. Vlagyimir Putyin feladatának nevezte, hogy “megvédje azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven keresztül bántalmazott, népirtásnak vetett alá”. Az elnök szerint a végső cél a Donbassz felszabadítása és az Oroszország saját biztonságát garantáló feltételek megteremtése.

A különleges hadművelet során az orosz hadsereg ellenőrzése alá vonta a Herszon régiót és Zaporizzsja régió azovai részét, elfoglalta a nagyvárosokat, például Herszont, Melitopolt és Berdjanszkot, és elvágta Ukrajnát az Azovi-tengertől. Mindkét régióban új közigazgatás alakult, orosz tévécsatornák és rádióállomások sugározzák adásaikat, és helyreállt a kereskedelmi és közlekedési kapcsolat a Krím-félszigettel. A régiók bejelentették, hogy Oroszország részévé kívánnak válni. Továbbá nyolc év után feloldották az észak-krími csatorna blokádját.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...

A Boeing olcsó precíziós bombákat gyártana Ukrajnának

A Pentagon állítólag fontolgatja a Boeing ajánlatát, hogy a meglévő amerikai minták felhasználásával olcsó precíziós bombákat gyártana tömegesen Ukrajna számára, mivel Washington és szövetségesei...