2022, november 29.
1.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Lavrov: Oroszország és Irán integrálják a fizetési rendszereiket

Oroszország belföldi hitel- és betéti kártyás fizetési rendszerét, a MIR-t hamarosan integrálják az iráni Shetab rendszerrel a kölcsönös tranzakciók megkönnyítése érdekében – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Moszkvában.

“Az orosz Mir és az iráni Shetab rendszer integrációjáról és kölcsönös használatáról a központi bankok szintjén érdemi tárgyalások folynak. Júliusban kommunikáltak és megállapodtak egyfajta útitervben, amely elvezet minket ehhez az eredményhez. Biztos vagyok benne, hogy erre viszonylag hamarosan sor kerül” – mondta Lavrov az iráni kollégájával, Hossein Amir-Abdollahian-nal folytatott megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón.

Amir-Abdollahian reményét fejezte ki továbbá, hogy az integrációval kapcsolatos utolsó technikai problémák is megoldódnak a közeljövőben.

Korábban Mehdi Safari iráni gazdasági diplomáciáért felelős külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy a szükséges műszaki infrastruktúra rendelkezésre állása lehetővé teszi, hogy Irán néhány hónapon belül csatlakozhasson a MIR rendszerhez. Eközben Korban Eskandari, az iráni gazdasági minisztérium banki és biztosítási ügyekért felelős főigazgatója megjegyezte, hogy Irán az együttműködés korai szakaszában a MIR-t az Oroszországgal folytatott pénzügyi tranzakciókra használhatja, majd a használatát kiterjesztheti a más nemzetközi partnerekkel való elszámolásokra.

A hónap elején olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint India is tervezi, hogy elkezdi elfogadni az orosz MIR kártyákat, cserébe Oroszország valószínűleg “szabaddá teszi” az utat az indiai RuPay kártyák számára.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...

A Boeing olcsó precíziós bombákat gyártana Ukrajnának

A Pentagon állítólag fontolgatja a Boeing ajánlatát, hogy a meglévő amerikai minták felhasználásával olcsó precíziós bombákat gyártana tömegesen Ukrajna számára, mivel Washington és szövetségesei...