2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

A Kreml terrortámadásnak minősítette az Északi Áramlat incidenst

Az Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 orosz gázvezetékben okozott károk valószínűsíthetően terrorista cselekményre utalnak – közölte csütörtökön Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Újságíróknak elmondta, hogy jelenleg nehéz teljes bizonyossággal megmondani, mi történt a vezetékekkel, de “a pusztítás mértéke arra utal, hogy valóban valamiféle [terrorista] cselekményről van szó”.

“Nagyon nehéz elképzelni, hogy egy ilyen terrorcselekmény megtörténhetett volna valamilyen állami hatalom részvétele nélkül” – mondta.

A szóvivőt arra is megkérték, hogy kommentálja a CNN egyik jelentését, amely meg nem nevezett nyugati hírszerzési tisztviselőkre hivatkozva azt állította, hogy hétfőn és kedden orosz hadihajókat láttak nem messze a tengeri gázszivárgástól.

“Ez a terület a Balti-tenger. Rengeteg más NATO-országokhoz tartozó repülő, úszó és egyéb tengeri járművet figyeltek meg ott” – mondta Peszkov, aki a CNN jelentését “ostobának” és “szokásos napirendi pontnak” minősített.

Az Oroszországot Németországgal összekötő gázvezetékek szivárgását kedden fedezte fel Dánia, miután az Északi Áramlat üzemeltetője nyomásvesztést jelentett. A dán és a svéd hatóságok később közölték, hogy a Balti-tengeren lévő Bornholm sziget közelében tenger alatti robbanások sorozatát észlelték.

Ez arra késztette Oroszországot, az Egyesült Államokat, az EU-t és Svédországot, hogy azt feltételezzék, hogy a szivárgás szándékos cselekmény eredménye lehetett. A legmagasabb szinten nem hangzottak el vádak, de néhány európai és ukrán tisztviselő sietett Oroszországra mutogatni, mondván, hogy a vezetékek állítólagos szabotálása Moszkva “hamis zászlós” akciója lehetett, amellyel Kijevet akarta bemocskolni, és tovább növelni az energiaárakat az EU-ban.

Peszkov szerdán reagált ezekre az állításokra, “abszurdnak” nevezve őket, és rámutatva, hogy a szivárgások Oroszország számára is nagy problémát jelentenek. Megismételte, hogy az Egyesült Államok az utóbbi időben “szuper profitot” termel az Európának szállított cseppfolyósított földgázból, és a szállítások folytatásával csak nyerhet.

Svédország csütörtökön közölte, hogy parti őrsége újabb – negyedik – szivárgást fedezett fel az Északi Áramlat csővezetékein.

Dán becslések szerint a hét végéig továbbra is gáz szivárog a Balti-tengerbe.

Közben a német Tagesspiegel “kormányzati körökre” hivatkozva arról számolt be, hogy a vezetékek által elszenvedett kár helyrehozhatatlan lehet.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...