2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Hatalmas veszteséggel lépett ki az orosz piacról a svéd ruházati óriás

A H&M svéd ruházati multinacionális vállalat csaknem 90%-os adózás előtti nyereségcsökkenésről számolt be a júniusi-augusztusi időszakra vonatkozóan, a fogyasztói kiadások lassulására és az oroszországi tevékenységének leállítására hivatkozva.

Az adózás előtti nyereség ebben az időszakban 60,9 millió dollárt tett ki, szemben az egy évvel ezelőtti 538 millió dollárral – közölte a csoport csütörtöki közleményében.

A kiskereskedelmi óriás szerint a H&M oroszországi tevékenységének felszámolásáról szóló döntésével kapcsolatos 185 millió dolláros egyszeri költség jelentősen befolyásolta a pénzügyi teljesítményt, és a nyereségcsökkenés felét ez okozta.

“A harmadik negyedévet nagymértékben befolyásolta az a döntésünk, hogy szüneteltetjük az eladásokat, majd felszámoljuk az oroszországi üzletet. Ez jelentős hatással volt az értékesítésünkre és a nyereségességünkre, ami a tavalyi harmadik negyedévhez képest a nyereségcsökkenés felét magyarázza” – mondta Helena Helmersson vezérigazgató.

A H&M júliusban jelentette be az Oroszországból történő kivonulás tervét, “működési kihívásokra” hivatkozva az ukrajnai konfliktusból eredő szankciók közepette. A ruházati óriás később átmenetileg újra megnyitotta üzleteit “korlátozott időre, hogy a fennmaradó készleteket értékesítse”.

Eközben a vállalat európai üzletmenetét is súlyosan érintette, hogy a rekordmagas energiaárak és az inflációs nyomás közepette a fogyasztók visszafogták a vásárlásokat.

A kiskereskedő bejelentette költségcsökkentési programjának terveit, amely várhatóan mintegy 177 millió dolláros éves megtakarítást eredményez, és a megtakarítások az előrejelzések szerint a jövő év második felében válnak láthatóvá.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...