Az orosz kormány feloldotta a maszkok és a védőruházat exportjára vonatkozó tilalmat

Az orosz kormány feloldotta a maszkok és a védőruházat exportjára vonatkozó tilalmat

Feloldotta az orosz kormány vasárnap az orvosi maszkok és a biológiai védőruházat kivitelére vonatkozó tilalmat.

A március 2-án a Covid-19-járvány miatt bevezetett kiviteli stop eredetileg június 1-ig lett volna hatályos. A visszavont tilalom a maszkok és a védőruházat mellett a kötszerekre, a lélegeztetőgépekre, a fertőtlenítőkre és néhány más eszközre vonatkozott.

Oroszországban vasárnap 10 633-mal 134 687-re emelkedett az igazolt fertőzések száma. Ezzel – Franciaországot megelőzve – ebben a vonatkozásban a hatodik helyre került a világon a vasárnap közölt hivatalos adatok szerint.

Ez 8,6 százalékos napi növekedést jelent, az újonnan észlelt esetek 50,3 százaléka tünetmentes. A halálesetek száma 58-cal 1280-ra nőtt, a gyógyultaké 1626-tal 16 639-re.

Az új fertőzöttek több mint felét továbbra is a fővárosban és Moszkva megyében azonosították. Moszkvában az ismertté vált fertőzések száma 5948-cal 68 606-ra, a halottaké 34-gyel 729-re, a gyógyultaké pedig 655-tel 7029-re nőtt.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester szombaton kijelentette, hogy a szűrési adatok alapján a fővárosban a fertőzöttek valós aránya 2 százalék lehet, ami szerinte a legalacsonyabb érték a világ többi nagyvárosával összehasonlítva.

Ez is érdekelhet:  A korlátozások "radikális" könnyítésére készül a moszkvai polgármester

Az országban vasárnapig csaknem 4,1 millió tesztet végeztek el. Az orosz egészségügyi minisztérium szombati állásfoglalása szerint egyelőre nincs alapja azt feltételezni, hogy Oroszországban a koronavírus terjedése okozta helyzet stabilizálódott volna.

Az orosz fegyveres erőknél eddig 2093 fertőzöttet azonosítottak: 2581 főt a katonai és a hallgatói állományból és 322-t a polgári állományból. 1 beteg állapota súlyos, 14-é közepesen súlyos. A gyógyult katonák száma 145, a civileké pedig 14 – közölte a védelmi tárca.

A koronavírussal megfertőződött és orvosi megfigyelés alatt tartott Mihail Misusztyin miniszterelnök közérzete jó, a kormányfő folyamatos kapcsolatban áll a kabinet tagjaival, és iratokkal dolgozik – közölte Misusztyin szóvivője, Borisz Beljakov vasárnap a sajtóval.

A kormányfő csütörtökön jelentette be, hogy koronavírust találtak a szervezetében. Vlagyimir Putyin orosz elnök ügyvezető kormányfőnek Misusztyin első helyettesét, Andrej Belouszovot nevezte ki.

Pénteken egyébként ismeretessé vált, hogy az építésügyi miniszter, Vlagyimir Jakusev és helyettese, Dmitrij Volkov is kórházba került Covid-19-fertőzés miatt.

CATEGORIES
TAGS