2023, szeptember 21.
24.6 C
Budapest
17.8 C
Moszkva

10 legendás orosz futballista

A Szovjetunió megszűnése óta az orosz válogatott két világbajnokságra és négy Európa bajnokságra jutott ki, ahol egyszer sikerült az elődöntőig is eljutni. Ez a forma néhány kiemelkedő sztárfutballista teljesítményének is köszönhető, akik jelen cikkben kerülnek bemutatásra. Következzen 10 legendás játékos, akik játékukkal támogatták a válogatott előrejutását az egyes világversenyeken.

Roman Pavljucsenko (51 válogatottság 21 gól)

A Tottenham szurkolók úgy gondolták, hogy egy lottó online telitalálatnak felérő húzás volt, amikor a klub megszerezte 2008-ban a támadót a Szpartak Moszkvától. A csatár remek szezonokat futott abban az időben és a válogatottban szerzett góljai is nagyban hozzájárult többek között ahhoz, hogy a 2008-as Európa bajnokságon kiemelkedő teljesítményt nyújtson a csapat.

Valerij Karpin (72 válogatottság 17 gól)

Sokak emlékezetében azért is élhet élénken a játékos neve, hiszen a Szovjetunió utána ő szerezte az első gólját Mexikó ellen az orosz válogatottnak. Két világbajnokságon is részt vett és klub szinten Spanyolországban fordult meg több klubnál is.

Eduard Sztrelcov (38 válogatottság 25 gól)

Viszontagságos élete nem segítette futball karrierjét, azonban így is kétszer volt az év játékosa és nagy szerepet vállalt az 1956-os Olimpiai győzelem kivívásában.

Albert Seszternyov (90 válogatottság 0 gól)

Az egyik legkiválóbb védője volt a válogatott történetének, aki 62-szer volt csapatkapitány a 90 válogatottsága során. Sajnos az ő idejében nem volt kiemelkedő eredménye a válogatottnak, azonban  az ő teljesítményét fémjelzi, hogy a 64-es és a 68-as Európa bajnokságon is bekerül a bajnokság álomcsapatába.

Igor Nyetto (54 válogatottság 4 gól)

Teljesítményével nagyban hozzájárult az 56-os Olimpiai címhez és az azt követő Európa bajnoki címhez is 1960-ban.

Andrej Arsavin (75 válogatottság 17 gól)

Amikor az Arsenal leigazolta rekordösszegű, mintegy 15 millió fontért, akkor azt hitték Angliában, hogy kezükben vannak az euromillions nyerőszámok. Sajnos nem teljesen váltotta be a hozzá fűzött reményeket a szigetországban. Nem úgy, mint a 2008-as EB-n, ahol az első két meccs kihagyása utána a svédek és a hollandok ellen is betalált, hozzásegítve a válogatottat a kiemelkedő teljesítményhez.

Igor Akinfejev (66 válogatottság 0 gól)

Talán az egyik legsikeresebb orosz játékos, aki a legtöbb orosz címet nyerte hazájában (5 bajnoki cím, 6 kupagyőzelem). UEFA kupa győztes kapus a CSZKA-val és kirobbanthatatlan kapusa volt a válogatottnak kivéve, amikor sérülések miatt volt kénytelen távol maradni.

Rinat Daszajev (91 válogatottság 0 gól)

Lev Yashin után csak a második számú kapusnak számított a világon, ami mutatja, hogy milyen teljesítményre volt ő képes. Még Pelé is beválasztotta az általa összeválogatott  125 legjobb futballista közé, ami nek kis elismerésnek számít.

Valentyin Ivanov (60 válogatottság 26 gól)

Nem sok olyan játékos van, aki egyaránt gólkirály tud lenni Európa és Világbajnokságon is, de ő ezt megcsinálta. Góljaival 1960-ban a Szovjetunió megnyerte az Európa bajnokságot.

Lev Jasin (78 válogatottság 0 gól)

A valaha élt egyik legkiválóbb hálóőr, aki egyedüli kapusként nyerte meg a Ballon d’Or címet és róla nevezték el a Világbajnokságok legjobb kapusának járó címet is. Minden idők örökös világbajnoki álomcsapatában is szerepel, ami mutatja, hogy milyen extra teljesítményre volt képes.

Ez volt az összeállítás, melyet remélhetőleg néhány év múlva újabb tehetségekkel és legendákkal lehet majd bővíteni.

Partnerünk: lottopark.com/hu

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...

Hersh: Ukrajna feladta az ellentámadást és veszített Oroszország ellen

Az amerikai hírszerzés elemzői úgy vélik, hogy Ukrajna feladta az Oroszország elleni ellentámadást, és az egyetlen dolog, ami elhúzza a konfliktust, az az, hogy...

Dróntámadások elhárításáról számolt be az orosz védelmi tárca

Az orosz légvédelem 19 ukrán drónt semmisített meg a Fekete-tenger és a Krím felett, valamint egyet-egyet az oroszországi Belgorod, Kurszk és Orjol megye felett...
spot_img

Videó