2023, március 31.
10.2 C
Budapest
0.4 C
Moszkva

Zelenszkij tanácsadója a NOB-ot bírálja, amiért javasolták, hogy az orosz sportolók indulhassanak az olimpián

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik vezető tanácsadója bírálta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), miután az azt javasolta, hogy az oroszországi sportolók bizonyos korlátozásokkal ugyan, de indulhassanak a játékokon.

Mihajlo Podoljak a NOB-ot “a háború, a gyilkosság és a pusztítás támogatójának” nevezte, amely “élvezettel” nézi országa pusztulását. Arra is utalt, hogy a NOB orosz kenőpénzt fogad el azért a döntéséért, hogy “platformot ad [Oroszországnak] a népirtás előmozdítására”. A vádak, amelyekre az ukrán tisztviselő nem szolgáltatott bizonyítékot, egy hétfői tweetben jelent meg.

Úgy tűnik, hogy a tweet Podoljak válasza a NOB múlt heti bejelentésére, miszerint megvizsgálja, hogy az orosz és belorusz sportolók milyen “utat” találnak a jövőbeni versenyeken, köztük a közelgő 2024-es párizsi nyári olimpiai játékokon való részvételre. A terv szerint ezt nem tehetik meg nemzeti zászló alatt, és nem támogathatják “aktívan” az Ukrajna elleni orosz katonai műveletet.

Kijevi tisztviselők felháborodva reagáltak a hírre. Az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság azzal fenyegetőzött, hogy bojkottálja a franciaországi eseményt, ha az orosz és belorusz sportolóknak engedélyezik a versenyzést. Zelenszkij elmondta, hogy levelet küldött francia kollégájának, Emmanuel Macronnak, hogy nyomást gyakoroljon rá egy ilyen döntés megakadályozása érdekében.

A NOB végrehajtó bizottsága széles körű szankciókat rendelt el Oroszországgal és Belarusszal szemben, többek között felszólította a nemzetközi versenyek szervezőit, hogy ne hívjanak meg sportolókat ezekből az országokból.

Vasárnap a NOB közzétette Alexandra Xanthaki, az ENSZ kulturális jogokért felelős különmegbízottjának levelét, amelyben aggodalmát fejezi ki az országok ellen hozott intézkedésekkel kapcsolatban.

A független szakértőkből álló, az ENSZ-nek emberi jogi kérdésekben tanácsot adó különleges szakértői testület nevében felszólalva kijelentette, hogy a NOB intézkedése

“komoly kérdéseket vet fel a megkülönböztetésmentességgel kapcsolatban”, mivel a bizottság a sportolókat és a tisztségviselőket “elvileg kizárólag az állampolgárságuk alapján célozta meg”.

A NOB azon rendelkezései, amelyek kivételként lehetővé tették, hogy az oroszok és a beloruszok semleges státusszal versenyezzenek, “csak olyan helyzetekben érvényesültek, amikor a részvételük teljes korlátozása nem volt lehetséges”, és így a testületet is érintették – tette hozzá a levél.

Oroszország régóta azt állítja, hogy a nemzetközi sportszervezetek politikai okokból célba vették sportolóit. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Moszkva nem kommentálja a NOB lépését a hivatalos döntés meghozataláig, és kijelentette, hogy a közzétett kezdeményezés megfogalmazásában “túl sok a politika”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó