2023, március 21.
14.1 C
Budapest
5 C
Moszkva

Ukrajna bojkottálhatja az olimpiát, ha oroszok is részt vehetnek rajta

Ukrajna bojkottálhatja a 2024-es párizsi olimpiát, ha orosz és belorusz sportolók indulhatnak – figyelmeztetett Vagyim Gutcajt sportminiszter.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ezen a héten közölte, hogy vizsgálja a lehetőségeket, hogy a két ország sportolói újra részt vehessenek az olimpiai kvalifikációs versenyeken, 11 hónappal azután, hogy a NOB szankciókat vezetett be Oroszország és Belarusz ellen az ukrajnai katonai akciók kezdete után.

Az Ázsiai Olimpiai Tanács (OCA) meghívást intézett Oroszországhoz és Belaruszhoz  a szeptemberi Ázsiai Játékokra, amelyek lehetőséget biztosíthatnak a sportolóknak az olimpiai kvalifikációs versenyeken való részvételre.

Oroszország hagyományosan részt vett az európai kvalifikációs hálózatban, de a NOB által elrendelt szankciók miatt ezt nem teheti meg.

Az ukrán sportminiszter, aki egyben az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság elnöke is, azonban kijelentette, hogy lobbizni fog annak érdekében, hogy Oroszország és Belarusz továbbra is elszigetelődjön a nemzetközi sporteseményektől.

“Az egész ukrán sportközösség számára ez elvi kérdés!” – írta a Facebookon.

“Ebben támogat bennünket mind államunk elnöke, mind az egész társadalom.

“A nemzetközi szövetségek egy részét felháborítja a NOB azon törekvése, hogy az oroszok és a beloruszok visszatérését támogassa.

“Minden olyan nemzetközi szervezethez fordultunk és fogunk is fordulni, amely befolyásolni tudja a helyzetet, és amelynek véleményét a NOB tagjai meghallgathatják.

“Az álláspontunk változatlan: amíg Ukrajnában háború van, addig orosz és belorusz  sportolók nem vehetnek részt nemzetközi versenyeken!!!”

“Ha nem hallgatnak meg minket, nem tartom kizártnak, hogy bojkottáljuk és megtagadjuk az olimpián való részvételt” – siránkozott a politikus a közösségi oldalán.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a héten a Telegramon közzétett üzenetében részletezte, hogy telefonbeszélgetést folytatott Emmanuel Macron francia elnökkel, amelyben hangsúlyozta, hogy orosz és belorusz sportolóknak “nincs helyük” a jövő évi francia fővárosban.

Egy későbbi nyilatkozatában azonban a NOB kitartott amellett, hogy az egyes sportolók nemzetiségük miatti büntetése ellentétes az olimpiai chartával.

A NOB által az orosz és belorusz sportolók jogosultságával kapcsolatban felvázolt feltételek között szerepelt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexének szigorú betartása, valamint az a nyilatkozat, hogy a sportolóknak semleges álláspontot kell képviselniük az Ukrajnában zajló konfliktus közepette.

A NOB azt is kijelentette, hogy a szankciókat mindkét kormány ellen folytatni kell.

A NOB nyilatkozatát követően moszkvai képviselők úgy nyilatkoztak, hogy az orosz és belorusz versenyzők visszaállítására tett lépések a helyes irányba tett lépésnek számítanak – de ismét leszögezték, hogy ellenzik a szankciókat.

“A NOB tájékoztatását úgy érzékelem, mint egy kísérletet a sportolók felé tett lépésre” – mondta Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) elnöke.

“De ugyanakkor sajnos ez két lépés az ellenkező irányba is.

“Valójában a nyilatkozat egy olyan hiba kijavítására tett kísérlet, amely már közel egy éve alaptalan korlátozásokat eredményezett az orosz és a belorusz sport számára, és nagy károkat okozott az egész nemzetközi sportnak”.”

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden hivatalos megbeszélésre fogadta kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget a Kremlben. Az elnök a megbeszélést követően a Peking által nemrégiben előterjesztett...

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...
spot_img

Videó