2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

Zelenszkij az orosz sportolók teljes olimpiai eltiltását követeli

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította francia kollégáját, Emmanuel Macront, hogy akadályozza meg, hogy orosz és belorusz sportolók induljanak a jövő évi párizsi olimpián.

Az orosz sportra jelentős korlátozásokat vezettek be azóta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tavaly, nem sokkal az ukrajnai katonai művelet kezdete után szankciókat rendelt el.

A NOB azonban úgy tűnik, fontolóra vette, hogy mindkét ország sportolói visszatérhetnek a nemzetközi sportéletbe a 2024-es párizsi olimpia ázsiai kvalifikációs versenyein, feltéve, hogy semlegesként és nemzeti szimbólumok, például zászlók és himnuszok nélkül versenyeznek.

Zelenszkij decemberben megbeszélést folytatott Thomas Bach NOB-elnökkel, amelynek során kijelentette, hogy “felháborodott” az orosz és belorusz sportolók esetleges olimpiai szerepeltetése miatt – és ezt az álláspontját a francia vezetővel folytatott megbeszélésen is megismételte.

Különösen hangsúlyoztam, hogy az oroszországi sportolóknak nem szabadna helyet biztosítani a párizsi olimpián” – írta Zelenszkij a Telegramban.

Bach és Macron is kijelentette a közelmúltban, hogy olyan utat kell találni, amely tiszteletben tartja a sportolók versenyzési jogát, függetlenül a kormányuk politikai állásfoglalásától, Bach pedig a múlt hónapban azt mondta, hogy “meg kell vizsgálnunk, hogyan lehet túllépni ezen a dilemmán a sportolók részvételével kapcsolatban, és vissza kell térni a sportértékekhez, nem pedig a politikai beavatkozáshoz”.

Macron azt is megjegyezte, hogy “a sportot nem szabad átpolitizálni”, és hogy “minden országból, néha a háborúban lévő országokat is beleértve” sportolóknak részt kell venniük az olyan globális eseményeken, mint az olimpiai játékok.

Bach azonban ragaszkodott ahhoz, hogy az Oroszország és Belarusz elleni jelenlegi szankcióknak egyelőre érvényben kell maradniuk, de bizonyos korlátozásoknak, például az orosz vagy belorusz zászlók kitűzésének tilalmának “szilárdan érvényben kell maradniuk”.

Hozzátette: “A sportolók részvételének kérdése nagyon különbözik a kormányukkal szembeni szankciók kérdésétől”.

Párizs 1924 óta először rendez olimpiát jövő nyáron július 26. és augusztus 11. között, a paralimpia augusztus 28-án kezdődik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Két újabb települést vont az ellenőrzése alá a Wagner-csoport a Donbasszban

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója szerdán közölte, hogy az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a Donyecki Népköztársaságban, az ukránok által csak Bahmut...

Putyin: meg kell akadályozni az orosz régiók ukrán lövetését

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. "Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai...

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...