2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Zelenszkij a melegházasság legalizálását vizsgálja

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy petíciót vizsgál, amely a melegházasság legalizálására szólítja fel, miután 25 ezer aláírást gyűlt össze hozzá. Miközben szerte a nyugati világban ukrán zászlókat tűznek ki a melegfelvonulásokon, a melegházasság rendkívül népszerűtlen Ukrajnában.

A június elején benyújtott petíció nemrég lépte át a 25 000 aláírást, ami azt jelenti, hogy Zelenszkijnek válaszolnia kell rá. A petíció a jelenlegi ukrajnai konfliktusra utalva így szól:

“Ezekben az időben bármelyik nap az utolsó lehet. Az azonos neműek kapjanak lehetőséget arra, hogy családot alapíthassanak, és ezt hivatalos dokumentummal is igazolhassák. Ugyanolyan jogokra van szükségük, mint a hagyományos pároknak”.

Zelenszkij álláspontja a kérdésben nem világos. Annak ellenére, hogy 2019-es választási kampánya során liberálisként pozicionálta magát, és első sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy “nem akar semmi negatívumot mondani” a melegekről, pártjának törvényhozói megpróbáltak olyan törvényjavaslatokat benyújtani, amelyek büntethetővé teszik a “homoszexualitás és a transzneműség propagandáját”.

Bár Ukrajna Zelenszkij vezetése alatt nagyobb integrációra törekedett a Nyugattal, a melegjogi aktivisták otthon elégedetlenek a komikusból lett elnökkel. Míg például Zelenszkij tavaly szeptemberben közös nyilatkozatot írt alá Joe Biden amerikai elnökkel, amelyben megígérte, hogy “harcolni fog… az LMBTQ+ közösség elleni diszkrimináció ellen”, addig kijevi aktivisták azt követelték, hogy rúgja ki egyik főtanácsadóját, Olekszij Aresztovicsot, amiért “deviánsnak” nevezte őket.

Az ukrán színeket nyugaton mindenütt felhúzták a meleg büszkeség rendezvényeken, sőt az ír kormány az ukrán zászló kék és sárga színét még az LMBT szivárványba is beemelte egy meleg ukrán menekülteket üdvözlő közleményében. Mégis, Ukrajnában a közvélemény-kutatások szerint a lakosság 9-24%-a gondolja úgy, hogy két azonos nemű embernek engedélyezni kellene a házasságkötést.

Továbbá a 2019-ben megkérdezett ukránok 14%-a szerint a homoszexualitást el kellene fogadnia a társadalomnak, míg 2020-ban 6%-uk tartotta “jogszerűnek” a homoszexualitást. Ezek az értékek nagyjából hasonlóak a környező kelet-európai országokhoz.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...