2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

NYT: az USA és szövetségesei nem lesznek képesek hosszútávon támogatni Ukrajnát

Az Egyesült Államok és szövetségesei nem lesznek képesek hosszabb ideig fenntartani a Kijevnek nyújtott támogatások jelenlegi szintjét – írja a The New York Times névtelenül nyilatkozó tisztviselőkre hivatkozva.

“Biden elnök ígéretet tett arra, hogy támogatja Ukrajnát “addig, amíg szükséges”, de sem ő, sem más nem tudja megmondani, hogy ez meddig fog tartani, vagy hogy az USA és szövetségesei mennyit tehetnek még ebből a távolságból, a közvetlen katonai beavatkozástól eltekintve. A tisztviselők elismerik, hogy egy bizonyos ponton az amerikai és az európai fegyverkészletek elfogynak; bár az USA 54 milliárd dollár katonai és egyéb segélyt engedélyezett, senki sem számít újabb 54 milliárd dolláros támogatásra, amikor ezek kifutnak” – írja a lap.

A lapnak nyilatkozó tisztviselők elismerték, hogy az amerikai és európai fegyverkészletek egy ponton elfogynak.

Mint a lap megjegyzi, a tisztviselők és elemzők szerint nehéz lenne “fenntartani az anyagi támogatás azonos szintjét”, miközben “az Atlanti-óceán mindkét partján” egyre jobban elfáradnak a konfliktustól.

A lap hozzáteszi, hogy a kongresszus által jóváhagyott katonai segély egyes becslések szerint a jövő év második negyedévéig tart ki, de “kérdés, hogy a jelenlegi fegyver- és lőszerellátás meddig folytatódhat anélkül, hogy az amerikai katonai felkészültség csökkenjen”.

Oroszország február 24-én indította el különleges katonai műveletét Ukrajnában, miután a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság (DNR és LNR) segítséget kért az ukrán provokációk elleni védekezéshez. Oroszország hadműveletére válaszul a nyugati országok átfogó szankciókat vezettek be Moszkva ellen, és fegyvereket szállítanak Ukrajnának.

Pénteken Joe Biden amerikai elnök újabb 400 millió dolláros további katonai támogatás lehívását engedélyezte Ukrajnának. Az amerikai védelmi minisztérium közölte, hogy a segélycsomag négy nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszert (HIMARS), 1000 darab 155 milliméteres tüzérségi lőszert nagyobb pontossági képességekkel, ellenütegrendszereket és egyéb felszereléseket tartalmaz.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...