2023, január 27.
0.7 C
Budapest
-3.6 C
Moszkva

Putyin: az amerikai infláció a “példátlan” pénznyomtatás eredménye

Az infláció az Egyesült Államokban az amerikai pénzügyi hatóságok által elkövetett hibák következménye, amelyeket be is ismertek, míg az EU-ban inkább a brüsszeli rövidlátó energiapolitikához van köze – jelentette ki pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök. Így vagy úgy, de semmi köze Moszkvához vagy annak ukrajnai fellépéséhez – tette hozzá.

Az ukrajnai zűrzavart felelőssé tenni a nyugati megélhetési költségek ugrásszerű növekedése miatt a felelősség alól való kibújást jelenti – mondta Putyin egy televíziós interjúban, amely az Afrikai Unió vezetőjével, Macky Sallal Szocsiban folytatott találkozóját követte.

Nagyjából minden kormány költségvetési ösztönzőkhöz folyamodott, hogy támogassa a Covid-19 zárlatok által érintett lakosságot és vállalkozásokat. Oroszország ezt “sokkal óvatosabban és pontosabban” tette, anélkül, hogy megzavarták volna a makrogazdasági képet és felhajtották volna az inflációt – érvelt Putyin. Az Egyesült Államokban ezzel szemben a pénzkínálat 38%-kal – 5,9 billió dollárral – nőtt kevesebb mint két év alatt, amit “a nyomdagép példátlan teljesítményének” nevezett.

Úgy tűnik, az amerikai pénzügyi hatóságok azt feltételezték, hogy mivel a dollár a világ valutája, mint a régi időkben, ez szétoszlik a világgazdaságban, és nem lesz észrevehető az Államokban. Kiderült, hogy ez nem így van.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter “tisztességesen” cselekedett, amikor beismerte, hogy tévedett az inflációval kapcsolatban – mondta Putyin. “Tehát ez az USA pénzügyi és gazdasági hatóságainak hibája, ennek egyáltalán semmi köze, Oroszország ukrajnai akcióihoz”.

A CNN-nek adott keddi interjújában Yellen azt mondta, hogy nem teljesen értette a “gazdaságot ért váratlan és nagy megrázkódtatásokat, amelyek megemelték az energia- és élelmiszerárakat, valamint az ellátási szűk keresztmetszeteket”, amelyek végül az inflációt hajtották.

Ami az EU-t illeti, Putyin szerint az ottani infláció oka az Európai Bizottság “rövidlátó politikája” az energiaágazatban, amely az éghajlati aggályok miatt a “zöld menetrendet” támogatja. Putyin szerint az európaiak elutasították a hosszú távú földgázszerződésekre vonatkozó orosz javaslatokat is, ami felhajtotta az árakat az azonnali piacon.

“Minden mindennel összefügg” – mondta az orosz vezető, megjegyezve, hogy az emelkedő gázárak aztán “drámaian” felhajtották – többek között – a műtrágya árát, és számos iparágat veszteségessé tettek, bezárásra kényszerítve azokat.

Sok európai politikus számára – mondta – ez teljesen váratlan fejlemény volt. “De mi figyelmeztettünk erre, és ennek semmi köze a orosz katonai művelethez a Donbasszban, egyáltalán semmi köze hozzá” – mondta Putyin.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...