2023, március 31.
10.3 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Zaharova: a volt izraeli kormányfő beismerte, hogy a Nyugat szakította meg a béketárgyalásokat

Beismerésnek nevezte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő vasárnap a Telegram-csatornáján Naftali Bennett izraeli volt kormányfő interjúját, amelyben a politikus azt állította, hogy a Moszkva és Kijev közötti béketárgyalásokat az Ukrajna elleni orosz hadművelet kezdeti szakaszában a nyugati országok szakították meg.

Bennett, aki az orosz különleges hadművelet elején közvetítői szerepet vállalt Oroszország és Ukrajna között, egy csaknem ötórás YouTube-interjúban – amelyből az izraeli média szombat este óta több részletet közölt -, részletesen beszámolt a Vlagyimir Putyin orosz, Volodimir Zelenszkij ukrán, Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnökkel és az Olaf Scholz német kancellárral folytatott tárgyalásairól.

Az interjúban Bennett azt mondta: lépéseit a legapróbb részletekig egyeztette Washingtonnal, Berlinnel és Párizzsal. A kérdésre, hogy a Nyugat döntött-e a tárgyalások megszakításáról, a volt izraeli kormányfő a TASZSZ szerint kijelentette:

“Lényegében igen. Ők (a nyugati országok) szakították meg a tárgyalásokat, és nekem akkor úgy tűnt, hogy rosszul teszik. Most pedig azt mondom, hogy még korai lenne következtetéseket levonni”.

Bennett az orosz sajtóbeszámolók szerint azt mondta: az orosz-ukrán tárgyalásokon 17-18 megállapodástervezet is született, amelyek közül eddig egy sem szivárgott ki. Közölte, hogy az első eszmecserék egyikén Putyin kifejezte készségét az orosz különleges hadművelet céljaként megnevezett nácitlanítás és demilitarizálás feladására, Zelenszkij pedig nem zárkózott el az ukrán NATO-tagságról való lemondásról.

Az izraeli exkormányfő szerint a Nyugat végül úgy döntött, hogy “határozottabb álláspontot képvisel”, és ezt a döntést ő is helyeseli.

“Mondjuk úgy, hogy meglátásom szerint a Nyugat nagyon helyesen döntött úgy, hogy a tárgyalások helyett továbbra is Putyin legyőzésére van szükség” – mondta.

“Még egy beismerés!” – írta Zaharova a nyilatkozatra reagálva.

Ezzel arra utalt, hogy Moszkva szerint a Nyugat nem törekedett diplomáciai megoldásra Ukrajnában. Orosz részről többször felhívták a figyelmet arra, hogy az elmúlt hetekben Angela Merkel volt német kancellár és Francois Hollande francia exelnök is elismerte: az ukrajnai rendezés alapjának tekintett, 2015-ös Minszk-2 megállapodáscsomagot azért írták alá, hogy esélyt adjanak Kijevnek a megerősödésre.

Boris Johnson volt brit miniszterelnök pedig azt mondta: a “normandiai formátumban” folyó orosz-ukrán-német-francia tárgyalássorozat “diplomáciai szemfényvesztés” volt.

Bennett azt is mondta az interjúban, hogy Putyin biztosította őt: nem készül megölni Zelenszkijt. Állítása szerint miután ezt közölte a bunkerban rejtőzködő Zelenszkijjel, ő visszament a hivatalába, és egy szelfivideóban kijelentette, hogy nem fél.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó