2023, március 31.
10.3 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést – jelentette vasárnap a Financial Times. Ezt a nézetet a páncélosok túlbonyolított logisztikai és karbantartási igényeivel magyarázzák.

A 70 tonnás harckocsi gázturbinás motorral rendelkezik, ami nagyobb gyorsulást tesz lehetővé, mint egy dízelmotor, de aprólékos karbantartást igényel és nagyobb mennyiségű üzemanyagot fogyaszt – magyarázta az FT.

A lap idézte az amerikai hadsereg egykori szakaszparancsnokát, John Naglt, aki szerint katonái “rengeteg időt töltöttek azzal, hogy szó szerint a légszűrőket püfölték” az 1991-es öbölháború és a 2003-as iraki amerikai invázió idején, “nagy aggodalmak” közepette, hogy a harckocsi motorja “homokot nyelt és nem utána működött”.

Az Abrams harckocsik harckészültségének fenntartása “teljesen más típusú gépeket” igényelne a Kijevnek ígért más nyugati tervezésű harckocsikhoz képest, valamint speciális eszközökre kiképzett személyzetet – emelte ki a lap. A tankok szerelőszemélyzetének kiképzése is hosszabb időt venne igénybe – számolt be a FT.

A harckocsiknak folyamatos pótalkatrész-ellátásra lesz szükségük, és “500 gallonos tartályukat naponta újratöltik” sugárhajtású üzemanyaggal, tekintettel arra, hogy gázolajjal nem működhetnek – tette hozzá.

Az M1 Abrams “egy fantasztikus harckocsi, de ez egy amerikai harckocsi, és az amerikai hadviselés a világ összes logisztikáját megköveteli” – mondta Nagl az FT-nek. A lap ezután megjegyezte, hogy az Abrams harckocsik logisztikai és ellátási hálózata az Egyesült Államokban marad.

A logisztikai hiányosságok miatt az Abrams végül az ukrán csapatok számára egyfajta teherré válhat, mivel könnyen orosz támadások áldozatává válhatnak – figyelmeztetett Josh Kirshner, a Beacon Global Strategies stratégiai tanácsadó cég ügyvezető igazgatója.

A kijevi erők “nem a védelmi cikkek Cadillacjét akarják, csak “elég jó” felszerelésre van szükségük” – érvelt.

Még 2022 decemberében a Pentagon is azzal érvelt, hogy az M1 Abrams harckocsik egyszerűen túl nehezen kezelhetők, mivel akkoriban megtagadta azok szállítását Ukrajnának. Washington aztán januárban megváltoztatta álláspontját, és 31 Abrams harckocsit ígért Kijevnek. A tankok azonban várhatóan legkorábban csak néhány hónap múlva érkezik meg Ukrajnába.

Oroszország többször figyelmeztette a Nyugatot, hogy ne támogassa Kijevet fegyverekkel, azzal érvelve, hogy ezzel csak meghosszabbítja a konfliktust. A modern harckocsik Ukrajnába történő szállítását kommentálva Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megjegyezte, hogy azok “égni fognak, mint a többi” nyugati fegyver.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó