2023, március 31.
10.2 C
Budapest
0.4 C
Moszkva

Az EU és az USA gazdasági szankciókkal fenyegeti Grúziát, ha újraindítja a légi közlekedést Oroszországgal

Amerikai és uniós tisztviselők gazdasági szankciókkal fenyegették meg Grúziát, ha Tbiliszi újraindítja a légi közlekedést Oroszországgal. Oroszország és a volt szovjet köztársaság között 2019 óta nem közlekedik repülőgép.

“Az Európai Unió felszólította Grúziát, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni szankciókhoz… a légiközlekedési ágazatban, és maradjon éber a szankciók kijátszására irányuló esetleges kísérletekkel szemben” – közölte az EU külügyi szolgálatának szóvivője szombaton a grúz Netgazeti hírportállal.

Hozzátette, hogy az EU fontolgatja szankciók bevezetését azokkal az országokkal szemben, amelyek megpróbálják kijátszani az Oroszországgal szembeni szankciókat – többek között a légi közlekedés engedélyezésével.

Az amerikai külügyminisztérium is hasonló álláspontra helyezkedett, és egy szóvivője csütörtökön az Amerika Hangjának nyilatkozva közölte, hogy az orosz repülőgépeket a grúziai repülőtereken kiszolgáló cégeket import- és exportellenőrzéssel sújtanák.

“Nem most van itt az ideje, hogy fokozzuk a kapcsolatokat Oroszországgal” – mondta a szóvivő.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a múlt hónapban felvetette a két ország közötti légi útvonalak újraindításának lehetőségét, amikor dicsérte Grúziát, amiért Moszkva ukrajnai katonai művelete nyomán elutasította az Oroszországgal szembeni szankciókat.

“Az a tény, hogy egy kis országnak és kormányának van bátorsága azt mondani, hogy a saját érdekei szerint fog eljárni… ez tiszteletet ébreszt” – mondta.

Üdvözölve az Oroszország és Grúzia közötti kereskedelmi kapcsolatok elmélyülését, hozzátette: “remélem, hogy hamarosan újraindíthatjuk a közvetlen légi összeköttetést is”.

A Tbilisziben kormányzó Grúz Álom párt üdvözölte Lavrov nyilatkozatát, Irakli Kobakhidze pártelnök üdvözlendő lépésnek nevezte a járatok újraindítását, amely fontos lenne polgártársaink számára. Grúzia nyugatbarát elnöke, Salome Zurabishvili azonban érthetetlennek nevezte az ötletet, és azzal vádolta Moszkvát, hogy éket próbál verni országa és a Nyugat közé.

Különösen Brüsszelnek van némi befolyása Grúziára, mivel a volt szovjet köztársaság tavaly kérte az uniós tagságot, és a hivatalos tagjelölti státusz elnyeréséről szóló döntésre vár.

Oroszország 2019-ben egyoldalúan felfüggesztette a légi összeköttetést Grúziával, miután nacionalistákból és nyugatbarátokból álló tömeg megpróbálta megrohamozni az ország parlamentjének épületét Szergej Gavrilov orosz törvényhozó beszéde alatt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó