2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Zaharova: a NATO katonai tevékenységet folytatott a vezetékek közelében

A NATO mélytengeri drónokkal gyakorlatot hajtott végre azon a területen, ahol a héten gázszivárgást észleltek az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékekben – közölte csütörtökön Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette, hogy az egész Balti-tenger “tele van” a NATO katonai infrastruktúrájával.

A csütörtöki szokásos sajtótájékoztatón Zaharova elutasított minden olyan vádat, hogy Oroszország állna az incidens mögött.

“Feltehetek egy kérdést? Pontosan mikor döntött úgy Oroszország, hogy nem akar többé energiát szállítani Európának?” – tette fel a kérdést.

Zaharova elmondta, hogy a NATO katonai tevékenységet folytatott a dániai Bornholm szigetének közelében, ahol a szivárgást felfedezték, és megjegyezte, hogy ez érdekes lehetőséget jelenthetett a szövetség számára.

A NATO 2022 júniusában a Balti-tengeren hajtotta végre a Baltic Operations (BALTOPS) 22. gyakorlatot, amelynek célja a katonai blokk “aknavadászati képességeinek” demonstrálása volt – olvasható az amerikai haditengerészet akkori közleményében. Különösen a pilóta nélküli víz alatti járművekkel (UUV) kívánt kísérletezni, amelyeket a Bornholm sziget partjainál telepítettek.

Zaharova sürgette Washingtont, hogy magyarázatot adjon és vallja be az igazságot, mondván, hogy az USA ezt a feladatot Lengyelország korábbi külügyminiszterére, Radoslaw Sikorskira bízta, aki korábban “megköszönte” az USA-nak a vezeték tönkretételét.

A NATO csütörtökön közölte, hogy a csővezetékeket “szándékos, meggondolatlan és felelőtlen szabotázsakciónak” tűnő módon rongálták meg, és ígéretet tett arra, hogy “egységes és határozott válasszal” válaszolnak minden, a kritikus infrastruktúrája elleni támadásra.

Közben Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Északi Áramlat szivárgását terrorcselekménynek minősítette, amely valószínűleg nem jöhetett volna létre “valamilyen állami hatalom részvétele nélkül”.

Hétfőn Dánia jelentette a csővezetékek szivárgását, miután az üzemeltető nyomásvesztést jelentett az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeken. A dán és a svéd hatóságok később közölték, hogy Bornholm közelében tenger alatti robbanássorozat történt. Összesen négy gázszivárgást észleltek az Északi Áramlat rendszerében.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...